NovostiSvijet

Politiko: Njemačka najmoćnija, Srbija 19. u Evropi, BiH nije ušla na listu

0

Njemačka je bez premca najuticajnija evropska država, dok Srbija zauzima 19. mjesto, navodi evropsko izdanje sajta “Politiko”, koji je listu načinio poredeći uticaj lidera zemalja i ambasadora u EU. Na listi su članice EU i države kandidati za članstvo.

evropa

Politiko je listu najuticajnijih država načinio kombinujući uticaj lidera država i ambasadora u EU, koji predstavljaju vezu između Brisela i prestonica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i “sirovu snagu država”.

Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, Politiko navodi da se dobro kotira kao čovjek sa kojim Brisel može da rješava probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica EU, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugaliju, Bugarsku i Rumuniju.

Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi Politiko, jeste rastući uticaj lidera posljednjih godina, ali i značaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i “održavaju diplomatiju u životu” između takvih susreta.

Među liderima, njemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politiko.

Velika Britanija je, po uticaju, druga država EU, smatra Politiko, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mestu.

Od okolnih država, Mađarska je na šestom mjestu, dok je premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom.

Hrvatska se nalazi na 30. mjesto te liste, pri čemu će nastojanja Zagreba da blokira evropski put Srbije izazvati negativne posljedice i gubitak uticaja, navodi Politiko.

Rumunija se nalazi na 27. mjestu, Buraska mjesto iza, dok se Grčka nalazi na 11. mjestu.

Od kandidata za članstvo, od 31. do 33. mjesta nalaze se Crna Gora, Makedonija i Albanija. Bosna i Hercegovina nije ušla na tu listu.

RTS

Zenica: Muškarca živog samljela mašina

Previous article

SUTRA JE VELIKI PETAK i ovu JEDNU STVAR nikako ne smijete da zaboravite da uradite!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti