Politika bira novog rektora?

Uprkos tome što bi rektora Banjalučkog univerziteta trebalo da izabere akademska zajednica, odnosno Senat Univerziteta, glavnu riječ u izboru prvog čovjeka ove visokoškolske ustanove vodiće politika.
Ono što je posebno interesantno jeste što tu borbu neće voditi dvije najjače stranke – SDS i SNSD, jer ove stranke nemaju “svoje” kandidate za mjesto prvog čovjeka Banjalučkog univerziteta. Na konkurs za prestižnu rektorsku fotelju do sada su se prijavili dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić, zatim prvi čovjek banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović i bivši dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Rajko Gnjato.
Rektori
Rodbinske veze

Prema tvrdnjama izvora Pressa odlično upućenog u stanje u visokom obrazovanju, Kondićevu kandidaturu zdušno podržavaju DNS i aktuelni rektor Stanko Stanić, koji slovi kao kadar stranke Marka Pavića. S druge strane, nastavlja naš izvor, Vitomir Popović računa na podršku političke garniture okupljene u Izvornom SDS-u, ali i samog predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji ne krije da ne bi imao ništa protiv Popovićevog izbora za rektora.

– Bivši funkcioner SDS-a Rajko Gnjato, koji se kasnije priklonio Savezu za demokratsku Srpsku (SzDS), ne računa na pretjeranu političku podršku, već na podršku akademske zajednice i kolega, ali njemu se ne daju prevelike šanse u borbi sa Kondićem i Popovićem, jer je naivno očekivati da bilo ko zasjedne u Stanićevu fotelju bez podrške političkih struktura – uvjerava naš sagovornik.

“Lov” na 15 glasova u senatu

Komisiju za sprovođenje postupka izbora rektora, čiji je posao, kako je rekao rektor Stanko Stanić, samo da provjeri da li je prijava koju pošalju kandidati kompletna i u skladu s procedurom čine generalni sekretar Banjalučkog univerziteta Đorđe Markez, zatim profesorka Ekonomskog fakulteta i članica senata Gordana Čenić Jotanović, te student Neđo Malešević. Rektora bira Senat Univerziteta koji čini ukupno 29 članova, a za izbor rektora potrebno je obezbijediti podršku polovine od ukupnog broja članova ili 15 glasova. Ukoliko niko od prijavljenih kandidata ne dobije potrebnih 15 glasova, u drugi krug idu dva kandidata sa najvećim brojem glasova, između kojih se potom bira rektor.

Prema njegovim riječima, Kondić je zasad najbliži rektorskoj fotelji jer DNS želi da “zadrži kontrolu” nad najvećim univerzitetom u Srpskoj, a svakako se ne može zanemariti činjenica da je u rodbinskim vezama sa Stankom Stanićem, koji je suprug Kondićeve rođene sestre Nevenke.

– Pošto kod nas sve funkcioniše na principu partijskih i rodbinskih veza, tako je i u visokom obrazovanju. Iako se do juče nije prijavio na konkurs, mediji su ranije najavili da će u trku za rektora i profesor Medicinskog fakulteta, bivši ministar zdravlja RS i potom ambasador BiH u Beogradu, Ranko Škrbić. Ipak, sve su prilike da Škrbić neće konkurisati iako bi ulaskom u trku dobro zamutio vodu i natjerao SNSD da se mnogo ozbiljnije uključi u sve ovo – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je bilo riječi i o tome da će se za rektorsku fotelju boriti i direktorka Instituta za genetičke resurse i bivša poslanica SNSD-a, Gordana Đurić, ali Press saznaje da se Đurićeva zbog zdravstvenih razloga neće prijaviti na konkurs.

Finansijski gubici

Vitomir Popović juče je rekao da je dugo razmišljao da li da se prijavi na konkurs zato što se, kako je ocijenio, Univerzitet u Banjaluci nalazi u krizi zbog konkurencije privatnih fakulteta, ali i zbog finansijskih gubitaka.

– Umjesto da smo primali asistente i stvarali podmladak i budućnost za univerzitet, gomilali smo administraciju od koje niko nema koristi. Istovremeno, mladi talenti su odlazili vani. To je ono što mora biti zaustavljeno – rekao je Popović.

On je iznio zamjerku i na to što aktuelnom senatu koji bira rektora uskoro ističe mandat, ističući da je prvo trebalo izabrati novi senat koji bi onda birao rektora.

I dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić potvrdio je da se prijavio na konkurs za rektora, kao i Rajko Gnjato, koji je kratko rekao za Press da očekuje da će rektora izabrati akademska zajednica, a ne bilo ko drugi.

press

Ad

You might also like

Comments

  • jeremija

    Februar 6, 2016

    Šta će sada jadni bračni par Mićić i Đurić bez rektora Stanka. Koga će sada da ucjenjuju terorišu profesore oko sebe, mobinguju, bave se nepotizmom i ostalim vrstima lopovluka uz podršku ovog Stanka. Kukala im majka. Mićića treba postali u Tunjice a prije toga mu staviti ratkapnu na stražnjicu, da mu ne bude crvena ko u babuna..

    Replay

Komentariši