NovostiRS/BiH

Pojavile na više lokacija: Banjalučanka pronašla zmiju u stanu

0

Zmije su se pojavile na više lokacije u gradu, što je izazvalo strah kod nekih Banjalučana, a jedna mještanka koja živi u blizini Vrbasa u Obilićevu je zmiju nedavno pronašla u kući.

zmija

Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko-bel”, rekao je da su se zmije pojavile u mnogim naseljima, kao i uz obalu rijeka Vrbas i Crkvena i na tvrđavi Kastel. Prema njegovim riječima, zmije se pojavljuju na različitim mjestima, a nedavno su imali intervenciju na autobuskom stajalištu na Nuli u Srpskim Toplicama.

“Iz jednog naselja nekada dobijemo i po nekoliko poziva dnevno. Mnogi građani zovu da bi se konsultovali šta da urade u slučaju kad vide zmiju i kako da se zaštite da im gmizavac ne uđe u domaćinstvo”, naglasio je Šušnjar.
Kada je u pitanju pojava zmija, iz “Eko-bela” savjetuju da posebno treba obratiti pažnju na odlaganje otpadnih materija, održavanje voćnjaka i košenje travnjaka, gdje se one mogu zavući i razmnožavati.

“Vrlo malo je otrovnica na području grada, a ako se radi o otrovnim zmijama, pretežno su to šarka i poskok. U 90 odsto slučajeva u pitanju su zmije koje nisu otrovne, razne vodene, poljarice, smukovi i druge”, kazao je Šušnjar.
Dodaje da je zmija više sa porastom tempratura, te da radnici tog preduzeća godišnje imaju od 100 do 150 intervencija.

U Domu zdravlja Banjaluka tvrde da u Hitnoj pomoći, pedijatrijskim ambulantama, kao i u svim gradskim, prigradskim i seoskim ambulantama porodične medicine ima dovoljno seruma protiv zmijskog otrova, javljajuNezavisne novine.

Šušnjar savjetuje građanima da zelene površine i okućnice drže u što boljem redu te da, ukoliko primijete zmije, to prijave ekipama “Eko-bela”.

Prnjavorski fotos – pogled niz glavnu

Previous article

Lijepa konobarica iz »Hutersa« donirala bubreg stalnom gostu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti