Počeo hitan sastanak SZO o virusu zika

ŽENEVA – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) počela je danas u Ženevi hitan sastanak na kojem razmatra da li zbog eksplozivnog širenja virusa zika treba proglasiti vanredno stanje.

Fto

Portparol SZO-a Kristijan Lindmajer rekao je da će stručnjaci na telekonferenciji razmatrati da li međunarodne napore u borbi protiv širenja te bolesti treba hitno pojačati.

SZO je poslednji put proglasio vanredno stanje 2014. zbog epidemije ebole.

Direktorka SZO Margaret Čen prošle nedelje je rekla da je nivo uzbune “ekstremno visok” uprkos nepostojanju dokaza da je virus zika odgovoran za nagli porast broja novoorođenih beba u Brazilu s neuobičajeno malim glavama.

SZO je upozorila da se virus, kojeg prenose komarci, širi velikom brzinom u Americi i da se tokom ove godine očekuje tri do četiri miliona inficiranih.

Virus se pojavio u Brazilu u oktobru prošle godine gdje je registrovan i povećan broj mikrocefalije kod djece. Zdravstvene službe Kolumbije, Brazila, Jamajke i Portorika već su savjetovale ženama da izbjegavaju trudnoću za vrijeme epidemije virusa.

U Evropi i Sjevernoj Americi registrovano je nekoliko desetina inficiranih virusom i to su pretežno osobe koje su boravile u pogođenim zemljama.

Više od 3.170 slučajeva mikrocefalije kod djece registrovano je 2015. godine.

Za sada ne postoji lijek niti vakcina protiv te bolesti. Liječe se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca.

Večernje Novosti