Počela sezona kijanja i peckanja očiju

Ranim proljećnim danima i ljepšem vremenu obradovali su se mnogi građani, ali ima i onih kojima su sunce i toplije vrijeme donijeli probleme u vidu kijanja, zapušenog nosa, suzenja i peckanja očiju zbog polena prvog procvjetalog drveća.

U Domu zdravlja kažu da je u posljednjih nekoliko dana povećan broj pacijenata koji su se javljali zbog tegoba  vezanih za alergije karakterističnih za rano proljeće.

– U ovim martovskim danima imali smo povećan broj intervencija vezanih za nepodnošenje polena čempresa, lijeske i jove koji su i karakteristični za ovo doba godine – rekla je specijalista porodične medicine u Domu zdravlja, Sanja Tešanović.

Dodala je da simptomi mogu biti lakši i teži.

– Lakši simptomi alergija na polen biljaka su kijavica, curenje i zapušen nos, peckanje i svrab očiju, koji mogu biti različiti po intenzitetu, trajanju i izraženiji su ujutru i pri boravku u prirodi. Simptomi mogu da budu veoma teški, posebno kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju i tada se manifestuju kao alergijska astma i povremene urtikarije, odnosno teške reakcije – navodi Tešanovićeva.

Da bi saznali da li su alergični na pojedine polene, građani se mogu testirati u domovima zdravlja.

– Alergo-testiranje se vrši pomoću prik-testova na inhalatorne alergene. Prik-test je kožni test ubodom lancete kroz kap alergena. Na taj način se u kožu unose male doze alergena koje kod alergičnih osoba na tom mjestu poslije 15 minuta izazivaju otok, svrab i crvenilo – objašnjava Tešanovićeva.

Preporučuje da u periodu cvjetanja biljaka alergične osobe izbjegavaju boravak u prirodi i da na vrijeme počnu sa liječenjem.

Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu namijenjeno je 20.000 KM za suzbijanje teškog alergena ambrozije.

Terapija

Alergije na polen biljaka se liječe antihistaminicima, sprejevima za nos i kapima za oči koji uklanjaju simptome alergija – sprečavaju curenje nosa, kijavicu, svrab očiju dok se kod alergijske astme koriste inhalatorne pumpice.

– U slučaju težih simptoma najbolje je potražiti pomoć ljekara  – rekli su u Domu zdravlja, piše Glas Srpske.

Izvor: Glas Srpske