Pobjednici koji nemaju vremena za slavlje: Nakon izbora borba za skupštinsku većinu

Nakon što su poznati novi načelnici i gradonačelnici, te članovi lokalnih skupština, mnogi od pobjednika, nakon prvobitnog slavlja, uhvatili su se za glavu.

slika-izbori-buka

Stoga smo provjerili koji načelnici i gradonačelnici će imati problema sa podrškom u skupštini. 

Prnjavor

Novoizabrani načelnik Prnjavora Darko Tomaš imaće velikih problema da obezbijedi skupštinsku većinu i podršku u narednom periodu. Iako nešto više od 30% odborničkih mjesta u Prnjavoru pripada SNSD-u, čak 10 stranaka je prešlo cenzus, pa će u toj opštini biti zanimljiva kombinatorika kada je riječ o formiranju većine.

Teslić

Milan Miličević iz SDS-a, koji je ponovo obezbijedio načelničku poziciju u Tesliću neće moći lako da dođe do podrške u lokalnoj skupštini. SDS ni zajedno sa PDP-om nema više od pola ruku u skupštini, tako da će za, kakvu takvu većinu morati tražiti pomoć od stranaka iz FBiH, odnosno SDA.

Foča

Načelnik Foče Radislav Mašić iza sebe ima tijesnu većinu odbornika iz tri vladajuće stranke. Međutim, formiranje nove skupštinske većine Mašiću ne bi trbalo da bude problem, pošto Savez za promjene ne postoji u toj opštini.

Pale

SNSD je prvi put u istoriji pobijedio u Palama, ali načelniku Bošku Jugoviću neće biti lako da pronađe skupštinsku većinu. kako sd stvari izgledaju, stranke Saveza za promjene mogle bi da imaju jednog ili dva odbornika više u paljanskoj skupštini.

Derventa

I novi stari načelnik Dervente Milorad Simić moraće da se namuči ne bi li obezbijedio lagodnu većinu u lokalnoj skupštini. Ipak, znajući da je Simić godinama neprikosnoveni vladar ove opštine za očekivati je da će mu to poći za rukom.

Doboj

Ni u Doboju nije baš sve kako bi poželio Obren Petrović. Ipak, sudeći prema rezultatima i ovaj put će gradonačelniku u pomoć priteći SDA, štto bi mu trebalo obezbjediti većinu i podršku.

Šamac

NDP-ovom Đorđu Miličeviću nakon pobjede na izborima tek predstoji bitka u kojoj mora da obezbijedi stabilnu većinu u lokalnom parlamentu. Trenutno, SNSD, DNS i SP imaju nešto bolju situaciju od Saveza za promjene.

Bijeljina

Bitka za Bijeljinu se vodila do posljednjeg glasa u kojoj je pobijedio Mićo Mićić (SDS) i tako obezbijedio novi mandat na gradonačelničkoj poziciji. Ipak, da li će obezbijediti podršku u skupštini ostaje da se vidi. U ovom trenutku, njegovi politički protivnici, SNSD, DNS, SP i pokret Uspješna Srpska imaju više odbornika od članica Saveza za promjene.

Izvor: BUKA