“Plavi kit” i u BiH: Dječak priznao da igra igricu!

U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi otkriveno je krajem prošle sedmice da učenik igra igricu poznatu kao „Plavi kit“, potvrdio je direktor ove škole za agenciju Patria.

Zbog zaštite djeteta i škole govorio je pod uslovom anonimnosti. Cijeli slučaj prijavljen je sarajevskoj policiji i Ministarstvu obrazovanja KS. Rukovodstvo te škole je kao mjeru predostrožnosti nekoliko dana prije otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate pažnju na djecu.

Igrica je već raširena u svijetu i regionu, a može dovesti čak i do samoubistva djeteta.

“Učiteljica je na ramenu kod jednog učenika nižeg razreda primijetila iscrtanu ribu te cijeli slučaj prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obaviješteni i roditelji. Dijete je priznalo da je igralo opasnu igricu. Sada je pod nadzorom roditelja”, pojasnio je direktor ove škole.

Učenik je, kako je potvrđeno, sebi nanio lakše povrede. Srećom, slučaj je otkriven prije ozbiljnijeg incidenta.

Zatraženo je da Ministarstvo obrazovanje izda upozorenje školama zbog pojave igrice na našim prostorima.

Kako počinje igrica

“Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman?”, riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” onlajn igre “Plavi kit”.

Opasna igrica funkcioniše tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj od društvenih mreža dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, “Plavi kit” potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji.

Igrica tjera djecu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubistva zbog ove igrice, jer onaj ko pokuša da prestane da je igra ili da je obriše počinje da dobija prijeteće poruke.

Jedan slučaj zabilježen je i u Srbiji gdje je jedanaestogodišnji dječak počeo da igra igricu, ali su njegovi drugovi obavijestili roditelje koji su sve prijavili policiji.

(patria)