Petogodišnjica mandata: Ko je gospodin Putin

Sedmog maja 2017. godine navršava se pet godina od stupanja na dužnost predsjednika Rusije Vladimira Putina u trećem mandatu.

Putin je ušao u veliku politiku 1999. godine, bio je prvi zamjenik i vršilac dužnosti predsjednika Vlade Rusije. On je 2000. godine postao drugi predsednik Rusije, nakon Borisa Jeljcina. Tu funkciju je zauzimao dva puta za redom, a 2008. godine novoizabrani predsjednik Dmitrij Medvedev je potpisao ukaz o imenovanju Putina za predsjednika Vlade Rusije.

Treći put Putin je postao predsjednik 2012. godine, počevši svoj posao potpisivanjem takozvanih „majskih ukaza“ — širokim socijalnim programom. Treći Putinov mandat se završava u proljeće 2018. godine.

Who is Mr. Putin?

Prema mišljenju eksperata, za proteklih 17 godina Zapad je odlično shvatio „ko je mister Putin“. Kao i u Rusiji, i u inostranstvu ga smatraju političarem svjetskog značaja, ali često i nepredvidljivim.

Član uprave Njemačko-ruskog foruma Martin Hofman smatra da je početkom sadašnjeg Putinovog mandata otvorenost njegove politike prema Zapadu i želja za saradnjom bila mnogo veća nego što je danas.

Šef Fonda za razvoj civilnog društva Konstantin Kostin smatra da za zapadnu publiku Putin ostaje nepredvidljiv političar. Niko, navodi on, nije očekivao Minhenski govor, akcije koje se tiču zaštite interesa Rusija i uključivanje Krima u sastav Rusije, kao i spremnost da se suprotstavi svakom pritisku.

„Svi znaju da je Putin odlučan političar. Već mu je posvećeno na hiljade članaka, pročitao sam više od 20 knjiga koje su izdate na Zapadu gdje istraživači pokušavaju da objasne motive ponašanja Putina. Čini mi se da je ovdje zagonetka upravo u vrijednostima. Žalbe zapadnih lidera na nepredvidljivost ruskog predsjednika izgledaju prilično čudno. U politici, kao i u šahu, prednost je kod onog ko može bolje da razumije korake konkurenata, a da se pri tome njegove akcije ne mogu odgonetnuti do kraja partije“, naglasio je on.

Eksperti su skloni da smatraju da spoljna politika i pozicija Rusija na međunarodnoj areni pod zavjesom trećeg predsjedničkog mandata Putina treba da odu u drugi plan i da će tako najvjerovatnije i biti, dok će fokus biti na unutrašnjim problemima. Preostalo vrijeme, kao i četvrti predsjednički mandat u slučaju učešća i pobjede na izborima, Putin će posvetiti promjeni sistema.

U isto vrijeme eksperti smatraju da način uspješnog rukovođenja može da oslabi, ako ne budu preduzete reforme.

Kako smatra predsjednik predsjedništva Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku Fedor Lukjanov, u uslovima kada se mnoge zemlje okreću unutrašnjim problemima, Rusija će morati isto to da uradi, „jer bez toga ne može biti ni spoljnih uspjeha“.

Osim toga, Lukjanov je naveo da kod Putina može da nastane potreba za mijenjanjem sistema i oslobađanjem od tzv. „ručnog upravljanja“.

„Mislim da će time morati da se bavi tokom narednog mandata, ako krene na njega“, rekao je on.

Učešće na izborima 2018. godine

Pitanje učešća Putina na predsjedničkim izborima, koje će biti održani 2018. godine, još nije riješeno. Na pitanje o učešću predsjednika Rusije Vladimira Putina u kampanji 2018. godine njegov portparol Dmitrij Peskov je rekao da tema predsjedničkih izbora za sada nije na dnevnom redu Kremlja.

Međutim, početkom ove godine Peskov je rekao da se nada da će Putin učestvovati na narednim predsjedničkim izborima.

Ranije je Fond za civilno društvo saopštio da bi u slučaju učešća na predsjedničkim izborima 2018. godine za Putina glasalo između 70 i 75 odsto birača.

(sputnik)