“Pećinskom čovjeku iz BiH” hladnoća ne može ništa (FOTO)

Niske temperature koje su ovih dana pogodile ne samo Zeničane nego i sve građane Bosne i Hercegovine nisu uspjele da istjeraju Žarka Hrgića iz pećine u kojoj živi već osmu godinu. Bivši radnik zeničke Željezare otišao je na privremeni rad u Njemačku.

Svoj stan je prodao, a nakon povratka život je nastavio u pećini uz Babinu rijeku gdje su nekada mineri skladištili eksploziv. “Tačno je da je ovih dana bilo i 25 stepeni Celzijusa ispod nule. Međutim, meni te temperature ne škode. Jeste malo hladnije nego uobičajeno, ali tu razliku nadoknadim kretanjem. Stalno šetam.

Odem do kontejnera pokupim šta ima za mene i za ove moje ljubimce (pse) koje hranim. Rodbina mi ponekad pošalje hranu, a sada su i ove inventure po trgovinama pa bude bačeno razne robe, među kojima i prehrambenih artikala. Pećina je zimi topla, a ljeti rashlađuje. Tako se snalazim”, priča Žarko.

Da Žarko govori istinu uvjerili su se i novinari Anadolije koji su s njim ušli u pećinu i primijetili da je mnogo ugodnije nego napolju. Istina, niz Babinu rijeku sve je zaledilo. “Radio sam u Njemačkoj, radio ovdje u Željezari i sada čekam 65 godina starosti. Kada to navršim dobiću dvije penzije. Jednu iz Njemačke, a drugu iz BiH. Onda ću smisliti nešto pametno pa sebi riješiti stambeni problem.

Drukčije je kada imaš novac u džepu i kada nemaš, odnosno kada si kokuz. Vjerujem da ću još tri zime izdržati u ovoj pećini jer zdravlje me dobro služi”, tvrdi Žarko kojega su neki novinari odavno prozvali “pećinski čovjek iz BiH”.

anadolia