“Pećinskom čovjeku iz BiH” hladnoća ne može ništa (FOTO)

od prnjavorski 0

Niske temperature koje su ovih dana pogodile ne samo Zeničane nego i sve građane Bosne i Hercegovine nisu uspjele da istjeraju Žarka Hrgića iz pećine u kojoj živi već osmu godinu. Bivši radnik zeničke Željezare otišao je na privremeni rad u Njemačku.

Svoj stan je prodao, a nakon povratka život je nastavio u pećini uz Babinu rijeku gdje su nekada mineri skladištili eksploziv. “Tačno je da je ovih dana bilo i 25 stepeni Celzijusa ispod nule. Međutim, meni te temperature ne škode. Jeste malo hladnije nego uobičajeno, ali tu razliku nadoknadim kretanjem. Stalno šetam.

Odem do kontejnera pokupim šta ima za mene i za ove moje ljubimce (pse) koje hranim. Rodbina mi ponekad pošalje hranu, a sada su i ove inventure po trgovinama pa bude bačeno razne robe, među kojima i prehrambenih artikala. Pećina je zimi topla, a ljeti rashlađuje. Tako se snalazim”, priča Žarko.

Da Žarko govori istinu uvjerili su se i novinari Anadolije koji su s njim ušli u pećinu i primijetili da je mnogo ugodnije nego napolju. Istina, niz Babinu rijeku sve je zaledilo. “Radio sam u Njemačkoj, radio ovdje u Željezari i sada čekam 65 godina starosti. Kada to navršim dobiću dvije penzije. Jednu iz Njemačke, a drugu iz BiH. Onda ću smisliti nešto pametno pa sebi riješiti stambeni problem.

Drukčije je kada imaš novac u džepu i kada nemaš, odnosno kada si kokuz. Vjerujem da ću još tri zime izdržati u ovoj pećini jer zdravlje me dobro služi”, tvrdi Žarko kojega su neki novinari odavno prozvali “pećinski čovjek iz BiH”.

anadolia

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>