Papić: Opozicija u RS upala u zamku

SARAJEVO – Žarko Papić, politički analitičar i direktor nevladine organizacije IBHI, izjavio je da je opozicija u RS upala u zamku.

20160519095756_370199

Oni stalno brane da nisu izdajnici, a iz te košulje ne mogu da izađu – kaže Papić i dodaje da je subotnji protest koji organizovala opozicija u Banjaluci pokazala njen kapacitet, određenu hrabrost, ali da opozicija nije pokazala jasnu socijalnu građansku usmjerenost.

Duboko sam razočaran retorikom koja je bila prisutna na tom mitingu. Retorika je bila jako nacionalno obojena. Ne mogu razumjeti zašto je i kako Sonja Karadžić prenosila poruke svog oca Radovana, koji je osuđen u Hagu. S druge strane, retorika je bila i pozitivna jer je bila usmjerena protiv korupcije  – kaže Papić.

Kada je riječ o mitingu pozicije, koji je isti dan održan u Banjaluci, Papić kaže da je nacionalizam bio veoma zastupljen, kao i teza o izdaji opozicije.

Ne mislim da je nelogično i nelegalno to što je pozicija zakazala kontramiting. Uostalom, u zemljama okruženja, ali i u Evropi dešavaju se slične stvari.  Međutim, u trci ko je veći Srbin ili u trci srbovanja mislim da rezultat nije bio 0:0, nego da je za dlaku pobijedio miting pozicije – rekao je Papić.

vijesti.ba