Papa i Kiril zajedno za prava hrišćana

Susret dvojice poglavara započelo zacjeljivanje rane hrišćanstva stare hiljadu godina.

Prije odlaska u Meksiko, poglavar Katoličke crkve papa Franjo, sastao se s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom. Do susreta koji je opisan istorijskim, došlo je na Kubi. Prema mišljenju mnogih, to je prvi korak ka rješavaju hiljadugodišnjeg jaza između Istočne i Zapadne crkve.

Kako su sami rekli, susret je izraz nade cijelom svijetu. Zagrljajem i poljupcima papa Franjo i patrijarh Kiril počeli su zacjeljivati ranu hrišćanstva staru hiljadu godina.

“Razgovarali smo kao braća. Složili smo se da se do mira može doći zajedničkim radom“, rekao je Papa Franjo .

„Avioni ruskog patrijarha i rimskog pape parkirani su jedan pored drugog na aerodromu u Havani i pružili još jednu simboličnu sliku istorijskog dana. Od 90-tih godina prošlog vijeka radilo se na ovom sastanku, a 2014. papa Franjo je poručio patrijarhu Kirilu da je spreman na sastanak gdje god, i da samo očekuje poziv“, javlja reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim.

Kubanski predsjednik Raul Castro pomogao je da se organizuje susret. Vjerski poglavari su potvrdili sastanak jer se obojica nalaze u posjeti Latinskoj Americi. Susret iza zatvorenih vrata na Međunarodnom aerodromu u Havani trajao je tri sata. Poglavari su opredijeljeni da zaustave, kako su rekli, istrebljenje hrišćana na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Pozvali su međunarodnu zajednicu da učini više u zaustavljanju nasilja i pomogne izbjeglicama. Pozvali su i, kako su rekli, na okončanje terorizma u Siriji i Iraku.

“Trenutno su dvije crkve u mogućnosti da zajednički rade na odbrani i zaštiti prava hrišćana širom svijeta“, kazao je patrijarh Kiril

Kiril veoma blizak Putinu

Obije strane na susret gledaju kao na pomirenje. Ipak, kritičari smatraju da je to veoma mudar geostrateški potez Rusije jer je patrijarh Kiril blizak predsjedniku Putinu. Sastanak je upriličen u trenutku kada se Rusija suočava sa pritiscima Zapada zbog svoje vojne uloge u Siriji i Ukrajini. Kritičari kažu da ovim sastankom Rusija želi poboljšati imidž na Zapadu.

Istorijski susret je sigurno pomogao imidžu Kube. Kubanski predsjednik Castro trijumfalno je izjavio da će Kubanci nastaviti davati podršku miru, referirajući se na napore njegove zemlje da zaustavi sukobe i neprijateljstva u Latinskoj Americi.

Izvor: Al Jazeera

Ad

You might also like

Komentariši