NovostiRS/BiH

Papa Franjo u Sarajevu

0
САРАЈЕВО, 6. ЈУНА /СРНА/ - Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо допутовао је у државну и пасторалну посјету БиХ.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo doputovao je u državnu i pastoralnu posjetu BiH.

САРАЈЕВО, 6. ЈУНА /СРНА/ - Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо допутовао је у државну и пасторалну посјету БиХ.

САРАЈЕВО, 6. ЈУНА /СРНА/ – Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо допутовао је у државну и пасторалну посјету БиХ.

10: 45 Papa stigao na Koševo

Papa Franjo stigao je “papamobilom” na sarajevski stadion na Koševu, gdje će služiti misu u prisustvu velikog broja hodočasnika.

Očekuje se da će misi na stadionu Koševo prisustvovati oko 65.000 ljudi.

Programom posjete bilo je predviđeno da ga na ulazu u stadion pozdravi gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i uruči mu ključ grada.

Poglavar Rimokatoličke crkve doputovao je jutros u Sarajevo, gdje su ga na Aerodoromu dočekali hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

Potom se sastao sa tročlanim Predsjedništvom BiH, a ispred zgrade Predsjedništva pustio je golubove kao simboličan gest mira i blagoslova za narode koji žive u BiH.

Papina posjeta protiče uz velike bezbjednosne mjere. Prema nezvaničnim podacima, za njegovu i bezbjednost hodočasnika brinuće oko 4.000 policajaca sa kojima će sarađivati i pripadnici Oružanih snaga BiH, vatrogasci i medicinsko osoblje.

Za praćenje papine posjete akreditovano je 1.300 novinara.

Papa bi trebalo da Sarajevo napusti večeras.

10:42 Papa u nebo pustio bijele golubice i poručio “Mir vama”

Puštanjem bijelih golubica ispred zgrade Predsjedništva BiH, papa Franjo simbolično je poslao poruku mira i ljubavi iz naše zemlje.

Papa Franjo je tako ispunio želju mostarskog poštara Marina Cvitkovića koji uzgaja golubove pismonoše. Kada je čuo da će papa posjetiti Sarajevo, Cvitković je pisao Biskupskoj konferenciji u BiH i izrazio svoju želju da papa pusti njegove golubove koji simboliziraju mir i ljubav.

papa-sarajevo-golubove1

“Kada sam dobio poziv i saznao da su moji golubovi izabrani, dva dana nisam mogao zaspati niti oči sklopiti. Još ne mogu vjerovati da je meni, malom čovjeku, pripala ta čast. Ali kad boljem razmislim, takav je i ovaj papa, koji je do sada svojim djelima mnogo puta pokazao da najviše voli upravo male obične ljude. Golubovi predstavljaju mir i ljubav i nadam se da će napokon donijeti normalan život svima u mojoj zemlji”, kazao je Cvitković ranije za Klix.ba.

Građani okupljeni ispred Predsjedništva BiH velikim aplauzom pozdravili su ovaj papin čin.

Papa je podigao ruke i na našem jeziku poručio “Mir vama”, što je i slogan njegovog pohoda u Sarajevo.

09:45 Papa Franjo stigao u Predsjedništvo BiH

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stigao je u Predsjedništvo BiH gdje ga je, uz brojne počasti, dočekao predsjedavajući Mladen Ivanić.

Papa Franjo stigao je pred zgradu Predsjedništva u 9.30 časova.

Na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolini, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

Protokolarni susret sa predstavnicima najviših nivoa vlasti počeo je intoniranjem himni Vatikana i BiH, pozdravom zastavi, predstavljanjem delegacija BiH i Vatikana, a izvršena je i smotra počasne jedinice Oružanih snaga BiH.

Nakon predstavljanja delegacija susret je nastavljen u zgradi Predsjedništva gdje je predviđeno obraćanje predsjedavajućeg Mladena Ivanića i pape Franje.

papa-sarajevo-predsjednistvo1

Papa Franjo će potom ispred zgrade Predsjedništva BiH pustiti golubove kao simboličan gest mira i blagoslova za narode koji žive u BiH.

Nakon toga poglavar Rimokatoličke crkve uputiće se papamobilom prema stadionu Koševo gdje će služiti misu. Predviđeno je da ga na ulazu u stadion pozdravi gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i uruči mu ključ grada.

Očekuje se da će misi na stadionu Koševo prisustvovati oko 65.000 ljudi.

Papina posjeta proteći će uz velike bezbjednosne mjere. Prema nezvaničnim podacima, za njegovu i bezbjednost hodočasnika brinuće oko 4.000 policajaca sa kojima će sarađivati i pripadnici Oružanih snaga BiH, vatrogasci i medicinsko osoblje.

Za praćenje papine posjete akreditovano je 1.300 novinara.

Poglavar Rimokatoličke crkve doputovao je jutros u Sarajevo. Na sarajevskom Aerodoromu dobrodošlicu su mu poželjeli hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto. Papa bi trebalo da Sarajevo napusti večeras.

09:15 Dobrodošlica na aerodromu

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dobrodošlicu su mu poželjeli hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

papa-franjo-sarajevo4

U delegaciji za doček bili su i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ministar odbrane BiH Marina Pendeš, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč, ambasador BiH u Vatikanu Slavica Karačić, predsjednik i premijer Federacije BiH Marinko Čavara i Fadil Novalić.

papa-franjo-sarajevo3

Na dočeku pape na aerodromu bio je i vojnik sa zastavom i jedinica Oružanih snaga BiH, kao i 144 mladih u narodnim nošnjama iz cijele BiH.

papa-franjo-sarajevo2

Papa Franjo posjetu Sarajevu počeće susretom sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

atv

 

SREĆAN ROĐENDAN, VALTERE: Velimir Bata Živojinović napunio 82 godine (VIDEO)

Previous article

DOBOJ: Preminula od zadobijenih povreda

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti