Panika u Britaniji: Rusi bi nas uništili za dan

Rusija bi u ratu za dan da uništila britanske bojeve jedinice tvrde eksperti Centra istorijskih analiza i istraživanja konflikata, prenose “Večernje novosti“.

Tu šokantnu vijest koju su objavili britanski “Tajms” i “Dejli mejl” prenijeli su mediji u svijetu, pa i ruski, mada je svima jasno da je priča o “strašnoj Rusiji” objavljena ne zbog hvaljenja moći Putinove armije već da bi se natjerao britanski parlament da poveća vojni budžet. “Tajms” ističe da Velika Britanija ne može da prebaci u prve rovove više od deset hiljada vojnika pa zbog kresanja vojnog budžeta nije sposobna da ratuje sa protivnikom kao što je ruska armija.

Analizu je spomenuti centar napravio na osnovi dvodnevnog savJetovanja na kojem su učestvovali sadašnji i bivši visoki oficiri kao i akademici.Oni su saglasni u ocjeni da Velika Britanija ne bi mogla da odbrani svoje saveznike u Istočnoj Evropi u slučaju da ih napadne Rusija. Iako se u izvještaju Centra istorijskih analiza i istraživanja konflikta (CHACR) ipak kaže da Velikoj Britaniji ne preti napad od Rusije upozorava se na to da bi britanska armija mogla biti uvučena u neki konflikt.

U avgustu 2016. “Tajms” je pisao o tajnom izvještaju britanskih generala koji su jasno rekli da bi u eventualnom sukobu sa Rusijom armija Velike Britanije bila brzo poražena. Bitanski generali smatraju da današnja ruska armija ima bolje naooružanje uključujući rakete i sisteme PVO. Osim toga laka oklopna vozila koje koriste Britanci su znatno slabija od ruskih.

U tom izvještaju britanskih generala se tvrdi da Rusi imaju bolje sisteme za ometanja i borbu protiv bespilotnih lejelica.. Vrlo je važno i to da su Rusi napredovali u korištenju kompjuterskih tehnologija kojima mogu da ometaju protivničke avione koji koriste sisteme navođenja pomoću Dži-Pi-Es-a. Za razliku od Britanaca, Amerikanci i dalje smatraju da je njihova armija superiorna nad ruskom.

Američki časopis “Nešenel interes” koji se bavi vojno-političkim analizama ističe da Amerikanci moraju budu superiorni nad Rusijom u radio-elektronoj borbi ako žele da imaju premoć nad potencijalnim protivnicima. Analitičari spomenutog američkog časopisa su svjesni da je ruska armija danas “dovoljno snažna” ali vjeruju da je u mnogo čemu slabija od američke. Krajem jula 2016. komandant snaga NATO u Evropi Kertis Skaparoti je izjavio da je progres ruske armije na njega ostavilo jak utisak.

novosti.rs