Panika iznad Slavonije: MiG-u se usred leta ugasio motor

U Hrvatskoj je juče došlo do novog nemilog događaja na nebu. Naime, kako se saznaje, tokom leta MIG-a 21 avionu se ugasio motor.

Srećom, pilot je uspio ponovo upaliti motor aviona u vazduhu i sigurno sletio na aerodrom Pleso.

Na varaždinskom se aerodromu danas i sutra održava međunarodni aeromiting koji organizuje Aeroklub Varaždin. Kroz ukupno 33 letjelice biće predstavljen kompletan program, od borbenih aviona preko sportske do turističke avijacije.

Incident se dogodio na letu iznad Brodsko-posavske županije, a u trenutku kada je motor MiG-a 21 prestao raditi preko radioveze se čulo: ‘Pada kao cigla!’.

U Ministarstvu obrane nisu potvrdili, ali ni demantovali gašenje motora, već kažu samo da se dogodio ‘jedan tehnički problem’.

– Možemo potvrditi da se dogodio jedan tehnički problem na avionu tokom leta nakon čega se avion vratio na Pleso. U ovom trenutku još uvijek se obavljaju svi potrebni tehnički pregledi kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do toga, navosi se u odgovoru odnosa s javnošću MORH-a.

Ovaj se incident događa u sjeni izvještaja Mirka Šundova, načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, o velikim problemima upravo MiG-ova te da od njih 12 lete tek četiri.

Zanimljivo je da je do ovog događaja došlo u kontekstu nedavnih medijskih istupa Kolinde Grabar-Kitarović i Damira Krstičevića, koji su poručili da su zabrinuti zbog stanja u Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu te zatražili povećana ulaganja u odbranu.

(jutarnji/index)