NovostiSvijet

Pametni sat snimio mučenje i ubistvo novinara?

0

Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija otkrila je snimke putem njegovog Epl sata (Apple).

Ti snimci navodno ukazuju da je mučen, a potom ubijen, izvijestio je turski list “Sabah”.

Kako prenosi Reuters, ovaj izvještaj provladinog lista, koji nije odmah mogao da bude potvrđen, objavljen je nakon što je delegacija iz Saudijske Arabije stigla u Tursku radi formiranja “zajedničke radne grupe” koja bi istražila nestanak Kašogija.

“Trenuci u kojima je Kašogi ispitivan, mučen i ubijen zabilježeni su i sačuvani u memoriji njegovog Epl sata”, navodi se u izvještaju turskog lista i dodaje da je sat bio povezan sa njegovim Ajfonom koji je ostao kod njegove vjerenice Hatidže Džengiz nakon što je otišao u zgradu konzulata.

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za vjenčanje sa turskom vjerenicom Džengiz.

Prethodno su dvoje turskih zvaničnika za Reuters kazali da je Kašogi nosio crni Eplov sat kada je ušao u konzulat, a da je taj sat bio povezan sa njegovim mobilnim telefonom koji je ostavio napolju.

Njegova vjerenica je te navode potvrdila. Ipak, kako se navodi, nije jasno da li su podaci sa njegovog sata mogli da budu presnimljeni i na njegov telefon koji se nalazio napolju, ni kako su istražitelji mogli da ih izvuku bez posjedovanja njegovog sata. Sabah je, pozivajući se na “pouzdane izvore iz obavještajnog odsjeka”, naveo da se vjeruje da je Kašogi pokrenuo opciju za snimanje na telefonu prije nego što je otišao u konzulat.

Takođe se u izvještaju navodi da su agenti saudijske obavještajne službe, pošto je umro, otkrili da njegov telefon snima i da su iskoristili njegov otisak prsta da ga otključaju i obrišu neke podatke, ali ne sve, te da su kasnije otkriveni preostali neobrisani snimci.

Turski zvaničnici strahuju da je Kašogi, dopisnik “Washington Posta”, poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali još nisu pružili dokaze za te tvrdnje. S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane.

Saudijski zvaničnici naveli su da je Kašogi ušao u konzulat i ubrzo ga napustio, međutim, turski zvaničnici i njegova vjerenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao.

Reuters je u petak, pozivajući se na dva neimenovana turska izvora, izvestio da je delegacija iz Saudijske Arabije stigla u Tursku zbog istrage o nestanku saudijskog novinara.

Vijest je prenijela i turska agencija Anadolija, koja je dodala da će članovi delegacije razgovarati sa turskim zvaničnicima tokom vikenda, naveo je AP. Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Tramp: Ako je Kašogi ubijen bićete kažnjeni

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će Saudijska Arabija biti “oštro kažnjena” ukoliko se ispostavi da je nestali saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Riješićemo ovaj slučaj i biće oštrih kazni”, rekao je Tramp, prenosi Reuters.

Upitan da li je moguće da je saudijski princ Muhamed bin Salman izdao naređenje za ubistvo Kašogija, Tramp je rekao da to niko sa sigurnošću ne zna, ali da će se to svakako otkriti.

Tramp je, kako navodi pomenuta agencija, nagovijestio da prekid isporuke američke vojne opreme Saudijskoj Arabiji nije opcija, jer kako kaže, “ne želi da ugrozi poslove”.

tanjug

Policajac zaprijetio vozaču: Kad te ‘zaždijem’ iza ušiju

Previous article

Ćorić “razbio” Federera u polufinalu Šangaja, sa Đokovićem za titulu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti