PALO POLA INTERNETA: Veliki DDoS napadi ugasili mnogo sajtova

Zbog DDoS napada nisu radili Twitter, PayPal, eBay, PlayStation Network, Spotify, Netflix, Amazon, Tumblr, Reddit, Xbox Live, novinski i porno sajtovi…

d161e-veliiki-ddos-napadi

Prema pisanju The Next Web portala DDoS napadi su neutralizovani oko pola dva ujutru po našem vremenu (22. oktobar), a za napad je iskorišćena ranjivost Internet of Things sistema tj. mreža aparata priključenih na internet sa slabom bezbednošću (TV uređaji, veš mašine, kućni roboti, pametni ramovi, pametni prekidači, termostati i ostali umreženi IoT uređaji).

Najmanje dva uzastopna talasa online DDoS napada blokirala su nekoliko najvećih svjetskih sajtova. Twitter, Spotify, Netflix, Amazon, Tumblr i Reddit nedostupni su korisnicima, javlja USA Today. Prvi napadi su počeli jutros, i oni su rješeni nekoliko sati kasnije, ali onda je sve ponovo “palo”.

Kako prenosi britanski The Independent napad je toliko jak da ne radi najveći dio najpopularnijih sajtova na svijetu, a u “mrežu” udara upletena je i onesposobljena i PlayStation Network gejmerska mreža. Takođe, ne rade eBay, PayPal, ali Google i Facebook trenutno nisu ugroženi.

Uzrok je niz DDoS napada usmjerenih protiv internet kompanije Dyn. Koliko su stvari ozbiljne svjedoči i činjenica da se oglasila i Bijela kuća.

Dyn status možete pratiti uživo na sajtu, koji se automatski osvježava.

Sekretar Bele kuće Džoš Ernest kazao je da odjeljenje državne bezbjednosti “pomno prati situaciju”, ali da “za sada nemaju nikakve informacije ko bi mogao da stoji iza napada”.

(Mondo)