Pad Mekdonaldsa

Američki lanac restorana brze hrane „Mekdonalds“ zabilježio je u maju pad prodaje zbog slabih rezultata u SAD i jednom dijelu inostranih tržišta.

mekdonalds

Najveći svjetski lanac hamburgera saopštio je da je prošlog mjeseca prodaja u restoranima otvorenim najmanje 13 mjeseci pala 0,3 odsto, što je, ipak, bolji rezultat u odnosu na pad od 1,1 odsto koji su prognozirali analitičari koje je anketirao Rojters.

Prodaja je u SAD pala 2,2 odsto, u odnosu na očekivani pad od 2,1 odsto, a u regionu Azije i Pacifika, Bliskog istoka i Afrike 3,2 odsto u odnosu na prognoziranih pet odsto.

Svijetla tačka za „Mekdonalds“ bila je Evropa, gdje je prodaja porasla 2,3 odsto, nadmašivši očekivanja analitičara koji su prognozirali rast od 0,3 odsto.

Majski podaci o prodaji posljednji su mjesečni koje kompanija objavljuje, budući da je, po ugledu na pojedine firme, odlučila da od sada objavljuje samo tromjesečne rezultate.

„Kako bismo se koncentrisali na našu strategiju i dugoročne mjere, odlučili smo da prestanemo sa objavljivanjem mjesečnih rezultata prodaje počev od 1. jula“, izjavio je generalni direktor kompanije Stiv Istbruk.

U prvom tromjesečju 2015. prodaja u restoranima „Mekdonaldsa“ pala je 2,3 odsto, a u aprilu 0,6 odsto. atv