Ovi autoportreti Pikasa prikazuju evoluciju ovog genija od 15 do 90 godine života

Pablo Pikaso se smatra jednim od najuticajnijih umjetnika dvadesetog vijeka. Iako je Pikaso eksperimentisao tokom karijere raznim medijima, od skulpture do kolaža, slike su ono po čemu je najpoznatiji. Njegova originalna djela su na meti kolekcionara i mnogi ne pitaju za cijenu. Primjera radi, 2010. godine, jedna od njegovih slika je prodata za 106 miliona dolara, i tako postala najskuplja slika ikada prodata na aukciji.

Golotinja, zeleno lišće i grudi – Slika prodata za 106 miliona dolara

U mladosti, Pikaso je pokazivao strašan talenat za umjetnost. Pod uticajem svog oca, postao je veoma vješt slikar prirode, i sa 14 godina već je bio profesionalni slikar. Kako je sazrijevao, njegov stil se sve više udaljavao od naturalizma i počeo je da eksperimentiše sa različitim umjetničkim tehnikama. Tokom godina, periodično se vraćao na svoj izvorni stil, zbog čega su primjetne velike varijacije u njegovom radu. Kada pogledate njegove autoportrete, razlika između njegovih ranih i poznih radova je zapanjujuća. Napravili smo kolekciju njegovih autoportreta od vremena kada je bio dječak pa do njegovih kasnih godina, kako bi vam pokazali ogromne promjene.

1896: 15 godina

Autoportret sa nepočešljanom kosom

Sa 15 godina, bilo je evidentno da Pikaso posjeduje umjetnički talenat. Ovo ulje na platnu je nazvano “Autoportret sa nepočešljanom kosom” i u duhu je realizma. U poređenju sa njegovim radovima koje smo imali uvijek prilike da vidimo, teško je povjerovati da je ovo uopšte Pikaso naslikao.

1900: 18 godina

Ugalj na papiru

Ovaj ugalj na papiru je još uvijek u domenu realizma. Tokom ovog perioda njegovog života bio je ekstreno siromašan zbog čega je morao spaliti nekoliko svojih djela kako bi se ugrijao.

1901: 19 godina

Uljane boje na ploči

Pikasov autoportret u 19 godini oslikan uljanim bojama na ploči. Ovdje se već vidi Pikasovo samopouzdanje i pokreti su opušteni, ali sa velikom preciznošću i vještinom.

1901: Age 20

Na ovom ulju na platnu, već se vidi Pikasovo udaljavanje od klasičnih korijena. Ova slika već u sebi ima dosta ekspresionizma i spada u Pikasov “plavi period“, karakterističan po monohromatskim plavim nijansama, tamnim bojama, i temama kao što su siromaštvo i ljudska slabost.

1902: 21 godina

Tačan datum završetka ovog djela je nepoznat, ali se vjeruje da je naslikano 1902. godine. Autoportret je urađen crnim ugljem i vodenim bojama na papiru.

1906: 24 godine

Naslikan u Parizu, 1906. godine, Pikasov autoportret sa paletom, odlikuje se toplijim bojama i optimizmom. Očito, Pikaso se već udaljio od realističnog prikaza ljudske forme.

1917: 35 godina

Do 1917. godine, Pikaso je već bio jedan od osnivača kubizma. U periodu Prvog svjetskog rata već je oštre linije kubizma zamijenio sa jednostavnim oblicima i šarama. Ovdje je koristio ugalj kako bi kreirao minimalistički autoportret.

1938: 56 godina

U ranim 30-im godinama 20 vijeka, Pikaso se povezao sa mnogo članova nadrealnog pokreta, i to je uticalo na njegov rad. Ovaj autoportret djeluje neprirodno i vanzemaljski. Njegovo najpoznatije djelo iz ovog perioda, “Guernica”, ilustruje tamu i nadrealan kvalitet koji je vrlo vjerovatno povezan sa osjećanjima koja su u njemu postojala za vrijeme nacističke invazije.

1965: 83 godine

Ovo ulje na platnu, autoportret – čovjek koji sjedi, nastavlja da prikazuje udaljavanje od realizma. Jarke boje takođe postaju karakteristika njegovih kasnijih djela.

1966: 85 godina

Šeme i grubi oblici kreiraju čudno doživljavanje čovjeka. Kada se ovaj rad uporedi sa njegovim ranim radovima, gotovo da ne postoji nikakva veza. Kako bi našao smisao u takvoj transformaciji, Pikaso je jednom rekao:”Različiti stilovi koje sam koristio u svojoj umjetnosti ne smiju biti gledani kao evolucija, već kao koraci naprijed ka nepoznatom idealu slikarstva. Sve što sam ikada stvorio je stvarano za sadašnjost i u nadi da će uvijek imati mjesto u sadašnjosti.”

1971: 89 godina

Ovaj autoportret Pikaso je završio u 89. godini života.

1972: 90 godina

U razmaku od nekoliko dana, Pikaso je napravio seriju autoportreta u ljeto 1972. godine. Prvi je bio ovaj rad, u kome je umjetnik neprepoznatljiv u kolažu bogatih tekstura i boja.

1972: 90 godina

Sledeće djelo završio je samo nekoliko dana ranije, i to je poslednji autoportret koji je uradio. Na ovoj slici dominiraju velike oči koje ukazuju na strah koji je Pikaso imao zbog smrti koja se približavala.

Prnjavorski.net