Ove helikoptere nabavlja Srbija VIDEO

Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova Srbije zaključila su ugovor za kompanijom “Erbas helikopters” o nabavci devet helikoptera “H-145M” za potrebe Vojske Srbije i MUP-a.

“Kroz tu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP-a Srbije opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija /transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje/”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ugovor predviđa nabavku devet helikoptera sa paketom rezervnih dijelova, alata i dokumentacije, ali i transfer tehnologije za održavanje tih letjelica.

Takođe, dogovorena je i oprema, obuka i sertifikacija Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović” u Batajnici kao centra za održavanje helikoptera “Gazela”, kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije “Erbas helikopters”.

Ugovorena je i podrška srpskim kompanijama i naučnoistraživačkim institucijama radi pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga, dodaje se u saopštenju.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a i predstavnika kompanija “Erbas helikopters” i “Erbas grupe”, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador NJemačke u Srbiji Aksel Ditman.

U saopštenju se ne navodi vrijednost ugovora.

srna