MagazinSvaštara

Ova igračka je zaludila i mlade i stare

0

Spiner je igračka bez koje danas gotovo nijedno dijete ne odlazi u školu. Za kratko vrijeme privukla je pažnju i odraslih, masovno se prodaje, iako mnogi ne znaju ni čemu ona zapravo služi.

Kao epidemija, pomama za novom igračkom raširila se po svim školama, gdje se đaci takmiče ko će duže i zanimljivije da ga vrti.

– Ja mislim da u odjeljenju mog sina ne postoji dijete koje nema spiner. Vrte ga na odmorima, časovima. Redovno im ga nastavnici oduzimaju tokom nastave. Nevjerovatno koliko je brzo postao igračka koja mora da se ima – rekao je roditelj čije dijete pohađa osnovnu školu na Banovom brdu dodajući da do ove igračke može da se dođe i na tezgama oko škole, ali i u prodavnicama školske opreme.

Pune su radnje i u novobeogradskom Bloku 70 u Kineskom tržnom centru, upravo kako je naišao talas velike potražnje, malo pošto je odjeknuo kao hit u svijetu.

– Spiner je kod nas došao prije nekih dvadesetak dana i ubrzo je postao veoma popularan među mladima prije svega, ali trend nije zaobišao ni odrasle. To je prije svega antistres sprava – ljudi se relaksiraju dok ga vrte i oslobađaju negativnu energiju. Kupuju ga svi. Mnogi i ne znaju čemu on služi, ali ne žele da odskaču od okoline – rekao je Miki, jedan od prodavaca popularne igračke, vrteći i sam ovu napravu na prstima, a preporučuje ga i onima koji se odvikavaju od pušenja.

Ipak, roditelji nisu baš oduševljeni ovom pojavom.

– Spiner je najveća glupost koja je nametnuta kao trend. Kako ja da ne uzmem djetetu kada svi u njenom razredu imaju? Funkcija ove igračke je da roditeljima izvuče novac iz novčanika, međutim ukoliko pitate Kineze, oni će vam reći da đaci ovo moraju da imaju. Vidite da je na svim štandovima upravo ova igračka prva od robe koja se primjećuje – priča jedan roditelj, dok njegova ćerka bira koji spiner će da pridruži svojoj kolekciji.

I slučajni prolaznici se zaustavljaju kod štandova pitajući se o čemu je ovdje riječ.

– Prvo sam viđala djecu da vrte to, a onda sam počela da primjećujem i starije ljude kako ovom napravom ubijaju vrijeme na autobuskim stanicama. Nije mi jasno šta je to – rekla je jedna starija gospođa, znatiželjno se raspitujući kod prodavaca o spineru.

Ipak, ovo nije prvi put da se neka besmislena igračka nameće kao modni trend, pa je tako svaka generacija djece imala neku svoju zanimaciju. Djeca devedesetih su imali “ljubimce”, početkom dvehiljaditih na školskim odmorima se vrtio “bejblejd”, dok je sada na scenu stupio spiner.

Plastični, metalni, sa lagerima..

Podsjećajući na propelere aviona, spineri mogu da budu metalni, plastični, ispunjeni metalom iznutra ili pak lagerima na vrhovima. Mogu da svijetle noću, da imaju dva, tri kraka ili čak pet, a i sami kraci mogu da budu različitih oblika, od pravilnih do nazupčenih.

Cijena od 300 do 5.000 dinara

U zavisnosti od radnje i dizajna, spineri mogu da se kupe po cijeni od 300 do 500 dinara, dok kineski trgovci ovu igračku na veliko prodaju za 200 dinara. Ipak, postoje i skuplje varijante, pa po određenim sajtovima za jedan spiner treba izdvojiti i do 5.000 dinara.

(Blic.rs)

PRNJAVOR: Požar na imanju u Gornjim Smrtićima, jedno lice povrijeđeno (FOTO)

Previous article

Dva slučaja opake zaraze otkrivena u RS: Veliki kašalj se vratio

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin