Ova godina jedna od tri najtoplije od početka mjerenja!

od prnjavorski 0

Svjetska meteorološka organizacija upozorava da će 2017. godina biti jedna od tri najtoplije od početka mjerenja i za globalno zagrijavanje direktno krivi industriju nafte, uglja i cementa, te krčenje šuma.

Najveći dokazi klimatskih promjena su ekstremne vremenske prilike u svijetu ove godine.

U novoj studiji Svjetske meteorološke organizacije navodi se da je količina ugljen-dioksida u atmosferi dostigla najviši nivo ikad zabilježen, za šta je najvećim dijelom kriv ljudski faktor.

Studija obuhvata period između januara i septembra i pokazuje da je prosječna globalna temperatura za 1,1 stepen Celzijusov viša nego u predindustrijskom periodu.

Temperatura se približava granici od 1,5 stepeni otopljenja na godišnjem nivou, a stepen otopljenja je ključna stvar za obezbjeđivanje opstanka mnogih ostrvskih država, upozoravaju stručnjaci.

Prema ovoj analizi, 2017. će vjerovatno biti za 0,47 stepeni toplija od prosjeka u periodu između 1981. i 2010. godine.

Svjetska meteorološka organizacija naglašava da se 2017. takmiči sa 2015. za drugo mjesto na popisu najtoplijih godina od početka mjerenja.

(Srna)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>