BalkanNovosti

Otkriven uzrok požara kod Splita

0

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio da je uzrok velikog požara na području između Omiša i Splita otvoreni plamen ili žar.

“Prema mišljenju inspektora za zaštitu od požara i vještaka iz centra za zaštitu požara možemo isključiti dalekovod kao uzrok. Zaključak je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar”, rekao je ministar na sjednici vlade.

On je naveo da je otkriveno da je centar požara bio u Tugarima i dodao da je u toku istraga o odgovornima za izbijanje požara. Iznoseći podatke iz preliminarnog izvještaja splitsko-dalmatinske policije, Božinović je rekao da su u požaru potpuno izgorjele tri kuće, a 33 djelimično. Izgorelo je, kako je rekao, i 13 starih i nenenaseljenih kuća, kao i 18 automobila i četiri teretna vozila, 11 maslinika, dva plastenika i staklenik. “Najveći uzrok širenja požara bila je jaka bura”, dodao je ministar.

On je rekao da je na gašenju požara između Omiša i Splita, koji je izbio u noći s nedjelje na ponedeljak, bilo angažovano oko 800 vatrogasaca sa 162 vozila, a uz njih je bilo i 400 pripadnika MUP-a. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban danas je donio odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje zahvaćeno požarom.

Zanimljivo je i da danas na sjednicu vlade nije došao ministar odbrane Damir Krstičević koji je u jeku požara koji su pogodili Dalmaciju podnio ostavku zbog kritika predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović da vojska nije bila na vrijeme uključena u gašenje požara. Hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je Krstičeviću ostavku i više puta pohvalio njegov angažman.

On je i danas na sjednici Vlade rekao da čvrsto ostaje pri stavu da ne prihvata ostavku. Predsjednica Grabar-Kitarović takođe je stala uz Krstičevića objasnivši da kritika nije bile upućena njemu.

beta

 

Čelinac: Požar u selu Jošavka, gori borova šuma

Previous article

Sutra je Sveti Prokopije: Rekli su mi da jednu stvar ne smijm da uradim, nisam ih poslušala, stigla me…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan