Otkaz hrvatskom novinaru zbog pozdrava “Za dom spremni”

Hrvatski novinar Marko Jurič je dobio otkaz na televiziji Z1, pošto je gledaoce pozvao da koriste pozdrav “Za dom spremni”, javio je “Indeks”.

“U svakoj prilici pozdravite ‘Za dom spremni’, pa da vidimo hoće li u Hrvatskoj porasti mržnja. Ako vas neko zaustavi i prigovori zbog tog pozdrava, recite da učestvujete u društvenom eksperimentu”, pozvao je Jurič novinare televizije Z1 (Z1).

Ta televizija se izvinila gledaocima, ogradila od njegove izjave i saopštila da “ne dijeli mišljenje i stavove Marka Juriča, sa kojim je prekinuta daljnja saradnja”.

“Z1 televizija s gnušanjem odbija da učestvuje u bilo kakvom istraživanju na način koji je objavio i najavio urednik i voditelj Marko Jurič, odgovoran za neprihvatljivi, neprofesionalan i gnusan sadržaj emisije, na koji Z1 televizija, na žalost, nije mogla da utiče”, saopšteno je iz ove televizije.

U saopštenju se takođe navodi da se njegova emisija “Markov trg” više neće emitovati na programu te televizije, prenosi Indeks.

Savjet za elektronske medije je prije manje od godinu dana na tri dana oduzeo dozvolu televiziji Z1, pošto je Jurič u svojoj emisiji huškao protiv Srpske pravoslavne crkve.

 rts