Otežan saobraćaj zbog izlivanja vode na saobraćajnice

Prema posljednjim informacijama AMS RS od 06:00h, normalizovan je saobraćaj na magistralnom putu M-16,1 Klašnice-Prnjavor u mjestu Ratkovac,dok se saobraćaj odvija jednom trakom na dionici puta Klašnice –Dovići-Drugovići.

Zbog vode na kolovozu, u prekidu je odvijanje saobraćaja na reg.putu R-474 Prnjavor-Srbac u mjestu Donja Ilova i Banja Luka –Karanovac u mjestu  Jagare, u Ulici Sime Ilije Partala.

Zbog izlijevanja vode,otežano se  saobraća na regionalnom putu Srbac-Drugovići.

Zbog slabog snijega u višim i kiše u nižim predjelima,saobraćaj se jutros i na ostalim putevima u RS odvija usporeno,po mokrim i klizavim kolovozima,zbog čega je neophodna maksimalno oprezna vožnja.Dodatan oprez se savjetuje u kotlinama i duž riječnih tokova,zbog mjestimične magle,naročito na području Foče gdje je vidljivost smanjena na 50-100 metara,kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina,zbog učestalih  odrona zemlje i kamenja na kolovoz.  Izdvajamo putne pravce: Karanovac – Kneževo – Ugar, Karanovac – Crna Rijeka – Mrkonjić Grad, Sarajevo – Foča, Foča – Šćepan Polje, Višegrad – Ustiprača – Rogatica i Višegrad – Brodar-Rudo.Vozače podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.aprila.

Zbog slabog snijega u višim i kiše u nižim predjelima,saobraćaj se  i na ostalim putevima u RS odvija usporeno,po mokrim i klizavim kolovozima.Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz. Izdvajamo putne pravce: Karanovac – Kneževo – Ugar, Karanovac – Crna Rijeka – Mrkonjić Grad, Sarajevo – Foča, Foča – Šćepan Polje, Višegrad – Ustiprača – Rogatica i Višegrad – Brodar-Rudo.Zbog svega navedenog,neophodna je maksimalno oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu,uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na autoputevima E-661 Banja Luka-Gradiška i Prnjavor-Doboj saobraćaj se odvija bez zastoja, po mokrim i klizavim  kolovozima.

U toku su radovi na sanaciji kolovoza magistralnog puta M-4, na dionici Prijedor-Šargovac. Saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom čije je poštovanje obavezno.

U toku su radovi na izgradnji vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor),  zbog čega je petlja „Mahovljani“, zatvorena je  za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac”.

Na regionalnim putevima  R-414 Karanovac-Kneževo,  u mjestu Ljubačevo i R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

AMS RS poziva vozače da se prije polaska na put upoznaju o stanju na putevima putem brojeva 1285, 066/823-000  ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

U FBiH zbog izlijevanja vode na kolovoz u prekidu je odvijanje saobraćajana reg.putu Gradačac-Gračanica. I na ostalim putnim pravcima jutros se saobraća sporije, po pretežno mokrom kolovozu. Ugaženog snijega ima u višim planinskim predjelima zapadne i sjeverozapadne FBiH. Izdvajamo putne pravce: Livno-Glamoč-Mlinište, Bugojno-Kupres, Kupres-Šujica, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar. Dodatne poteškoće na ovim dionicama stvara jak vjetar koji mjestimično pravi sniježne nanose. Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno na putevima koji vode preko planinskih prevoja, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Na GP u BiH jutros  nema dužih zadržavanja.

Srna