Osvježeni izgled i tehnologija Peugeota 308

Peugeot je predstavio novu verziju popularnog modela 308 koja je dobila novi izgled, tehnologije i motore, a u prodajne salonime dolazi u septembru.

Novi izgled sprijeda naglašen je vertikalnim rasporedom maske i poklopca motora sa središnje postavljenim logotipom marke. Novo lice zaokružuju nova svjetla s integriranim dnevnim LED elementima koji stvaraju novi svjetlosni potpis. Prednji branik ima takođe novi izgled, a i zadnji svjetlosni sklopovi sada su novog oblika.

Slike unutrašnjosti još nisu objavljene, ali prema fotografijama koje su ranije iscurile čini se kako 308 nije dobio novi i-Cockpit iz modela 3008 i 5008, već je samo dorađen postojeći.

Novost je 3D navigacijski sistem sa govornim upravljanjem, naravno na listu doplata, a 308-ica je dobila i nove sisteme za pomoć u vožnji, pa je tako u ponudi sada i automatsko kočenje u nuždi, zajedno sa sistemom za upozorenje o napuštanju vozne trake i adaptivnim tempomatom.

Novosti pod prednjim poklopcem odnose se na temeljito dorađeni 1,2-litreni turbobenzinski trocilindraš koji je postao efikasniji, a sada dolazi s ručnim šestostepenim mjenjačem. Novi motor u ponudi je 130 KS snažan turbodizelaš, a najsnažniji BlueHDi od 180 KS, rezervisan samo za verziju GT, odsad je dostupan i s automatskim mjenjačem s osam stepeni.