NovostiRS/BiH

Orić se protivi izručenju, Švajcarci čekaju zahtjev

0

Naser Orić je saslušan u ekstradicionom pritvoru i on se protivi izručenju, piše beogradska štampa.

95114_0212-naser-oric-foto-afp_f

Švajcarske vlasti od Srbije tražiti da u narednih 18 dana pošalju zvaničan zahtjev za ekstradiciju ratnog komandanta Armije BiH na teritoriji Srebrenice.

“Orić je izjavio da se protivi izručenju. Tražićemo od vlasti u Srbiji da pošalju zvaničan ekstradicioni zahtjev u narednih 18 dana, kako nalaže Evropske konvencija o ekstradiciji”, izjavio je za “Danas” Rafael Frei, iz švajcarskog Ministarstva pravde.

U tom ministarstvu potvrdili su za taj list da je Orić u pritvoru gdje, kako kažu, čeka odluku o izručenju, kao i da ga je u četvrtak saslušao javni tužilac kantona Ženeve.

“Večernje novosti” takođe pišu da je Orić odbio da bude izručen i u četvrtak su ga saslušale vlasti Javnog ministarstva konferencije za Kanton Ženeve.

“Ako želi Orićevo izručenje, Srbija treba da podnese zvančan zahtjev predviđen Evropskom konvencijom o ekstradiciji. Rok je 18 dana i u tom slučaju Orić će biti u pritvoru do donošenja konačne odluke da li će biti izručen”, istakao je za “Novosti” portparol švajcarskog federalnog biroa za pravosuđe Folko Gali.

On kaže da osoba protiv koje je raspisana potjernica može pri hapšenju, po pojednostavljenoj proceduri, odmah da se izjasni da li želi da bude izručena ili ne, bez obzira na to da li je upućen zvaničan zahtjev za izručenje.

Dnevnik “Alo” prenosi izjavu beogradskog advokata Borivoja Borovića da postoji realna mogućnost da Orić bude izručen iz Švajcarske u Srbiju i da mu se u Beogradu sudi, jer postoji novi optužni akt pred Sudom za ratne zločine u Beogradu za djela za koja mu u Hagu nije suđeno.

Prema riječima Borovića, švajcarske vlasti imaju rok od 40 dana da po dostavljanju ozbiljnih dokaza i Interpolove poternice isporuče Orića Srbiji da bi mu se tu sudilo.

U četvrtak je Viši sud u Beogradu saopštio da je zvanično obaviješten o hapšenju Orića na teritoriji Švajcarske.

U saopštenju tog suda se navodi da je u istražnom postupku, koji je pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda pokrenut decembra 2011. protiv Orića i drugih, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništa, 26. decembra 2013. istražni sudija donio rješenje kojim je Oriću određen pritvor.

Istovremeno je, dodaje se, doneta i naredba o izdavanju potjernice koja je dostavljena nadležnom organu unutrašnjih poslova.

“Imajući u vidu nedostupnost okrivljenog organima Republike Srbije, istražni sudija istog dana donio je i rješenje o prekidu istrage do njegovog pronalaska”, piše u saopštenju. b92

Teška saobraćajna nesreća kod Niša: Četvoro poginulih, dvije osobe teško povrijeđene

Previous article

Sunčano i još topolije – popodne mogući pljuskovi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti