BalkanNovosti

Onemogućiti Srbima iz BiH i Republike Srpske srpske pasoše: Ozbiljno upozorenje Ešdauna Evropskoj uniji

0
– Ukoliko ne rešite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe – kazao je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu

U Evropsku uniju je stiglo upozorenje bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu, Pedi Ešdaun, da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izoluje BiH i predložio Briselu da, u slučaju da Srbija uđe u EU pre BiH, onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije da koriste pasoše Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU.

Britanski mediji pišu da je Ešdaun izjavio da Evropska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izoliuje BiH, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji moglo bi, prema Ešdaunu, da zaustavi reforme u BiH i na kraju BiH pretoviri u konačni cilj država poput Turske i Rusije.

– Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugi pasoš i moći će da putuje po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopšte neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH – rekao je Ešdaun.

Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izoliovan i okružen neprijateljima isto kao i 1992.

Foto: Profimedia/AFP

– Evropska unija, koju podržavaju zapadne sile, u neznanju realizuje planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića – naveo je.

Britanski Expres navodi da EU planira da primi Srbiju i Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo* i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju nerešeno pitanje.

– Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne rešite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe – kazao je Ešdaun.

Foto: Tanjug/AP

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini takođe je rekao da bi Brisel mogao da izbegne novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim pasošima da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uslove potrebne za pristup.

– Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, ako bi se pridružila EU, može doći u Evropu na na osnovu njihovog pasoša, ali svako ko ima drugi pasoš u BiH ne može doći u Evropu sve dok BiH ne postane članica EU – predložio je Ešdaun.

Uveren je, zaključio je, da u BiH više neće biti rata, ali da povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

BMW čas – kako se koristi menjač sa dvostrukim kvačilom

Previous article

Sjednica Anketnog odbora: Dragan Lukač odgovara na pitanja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan