Okršaj ruskog i američkog ambasadora u Savjetu bezbjednosti UN-a

od prnjavorski 0

Američki ambasador u UN Samanta Pauer je u Savjetu bezbjednosti UN optužila Rusiju za invaziju i pripajanje djelova Ukrajine i “nemilosrdne vojne napade” u Siriji. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin odgovorio je na njene napade, navodeći da SAD traže “žrtvenog jarca” za svoje neuspjehe u Siriji, Libiji i Iraku.

Okršaj ruskog i američkog ambasadora dogodio se tokom zasjedanja Savjeta bezbjednosti na kome je novi generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao na sprečavanje sukoba u svijetu. Kako navodi agencija AP, okršaj između Pauelove i Čurkina odražava duboke podjele u najmoćnijem tijelu UN i pokazuje s kakvim teškoćama se suočava novi generalni sekretar.

Oštra retorika takođe pokazuje beznadežno stanje u rusko-američkim odnosima, koji se nalaze na najnižem nivou od Hladnog rata, navodi AP.

agencije

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>