Okršaj ruskog i američkog ambasadora u Savjetu bezbjednosti UN-a

od prnjavorski 0

Američki ambasador u UN Samanta Pauer je u Savjetu bezbjednosti UN optužila Rusiju za invaziju i pripajanje djelova Ukrajine i “nemilosrdne vojne napade” u Siriji. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin odgovorio je na njene napade, navodeći da SAD traže “žrtvenog jarca” za svoje neuspjehe u Siriji, Libiji i Iraku.

Okršaj ruskog i američkog ambasadora dogodio se tokom zasjedanja Savjeta bezbjednosti na kome je novi generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao na sprečavanje sukoba u svijetu. Kako navodi agencija AP, okršaj između Pauelove i Čurkina odražava duboke podjele u najmoćnijem tijelu UN i pokazuje s kakvim teškoćama se suočava novi generalni sekretar.

Oštra retorika takođe pokazuje beznadežno stanje u rusko-američkim odnosima, koji se nalaze na najnižem nivou od Hladnog rata, navodi AP.

agencije

loading...

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>