OIK Srebrenice prekinuo rad

Poručio je da OIK Srebrenica neće ništa dalje raditi dok ne dobije odgovor od CIK-a.

UKRAJINA IZBORI

On navodi da je Opštinska izborna komisija sinoć u 21 sat održala hitnu sjednicu kojoj su prisustvovali svi članovi, a telefonskim putem je bila uključena odsutna članica Ljiljana Stevanović. Alivuković je precizirao da je sinoć održana telefonska sjednica OIK-a, a nakon što su pripadnici CJB Bijeljina ušli u prostorije Opštine sa obrazloženjem da su došli da čuvaju izborni materijal.

On kaže da je izgovor pripadnicima CJB Bijeljine bio da je određena količina izbornog materijala iznošena iz skupštinske sale, gdje je smješten. “Ono što je iznošeno iz skupštinske sale jesu vreće s glasovima s nepotvrđenih mjesta i glasovi iz odsustva, i to je izuzeto od Centralne izborne komisije. Ništa drugo nije izuzeto“, kazao je Alivuković.

On kaže da su ga zbog ovih okolnosti, kao predsjednika OIK-a Srebrenica, juče saslušali službenici policijske stanice Srebrenica, a oko 20.30 jedan član Komisije je dobio informaciju da su pronađene određene vreće za koje se sumnja da sadrže izborni materijal.

“Mi smo održali sjednicu i jednoglasno odlučili da je ovo direktan pritisak na rad Opštinske izborne komisije, nama se onemogućava nezavisan rad, s obzirom na to da je CIK juče donio zaključak po kojem se OIK-u Srebrenica dozvoljava otvaranje vreća i objedinjavanje rezultata koji još nisu objavljeni u preliminarnim rezultatima“, rekao je Alivuković.

“Mi pod ovakvim uslovima i pritiskom nismo u mogućnosti da izvršimo otvaranje tih vreća i objedinjavanje rezultata, te smo zatražili od CIK-a da u skladu sa svojim ovlašćenjima pomogne OIK-u Srebrenica da se prevaziđe ova situacija. U suprotnom, tražićemo od CIK-a da nas razriješi dužnosti“, naveo je Alivuković.

CIK traži do ujutro izjašnjenje članova OIK-a u Srebrenici

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine zatražila je od svih članova Opštinske izborne komisije u Srebrenici da do ujutro dostave CIK-u pismeno izjašnjenje da li će i da li su u mogućnosti nastaviti rad na privođenju kraju izbornog procesa u toj opštini, rečeno je iz CIK-a. – Tek nakon što dobijemo njihovo izjašnjenje, CIK može preduzeti naredne korake – kazala je portparol CIK-a Maksida Pirić, bez više detalja.

tanjug