Odakle bakterije najviše vrebaju u stanu

od redakcija 0

Uprkos redovnom održavanju higijene stana, na neke predmete i mjesta s kojih vrebaju bakterije obično zaboravljamo.

tastatura

Da bi na njih skrenuo pažnju građanima, tim ljekara iz Mančestera je napravio listu najproblematičnijih, a najčešće zaboravljenih mjesta.

Telefon i kompjuter

Svakog dana razgovaramo putem telefona, držimo ga u ruci i prislanjamo na lice, neopranih ruku kucamo poruke, ne razmišljajući o bakterijama koje se tako gomilaju i uporno raznose. Ista priča važi za kompjuter, pogotovo za tastaturu, koja je, prema nekim istraživanjima, prljavija od daske na ve-ce šolji, pa zahtjeva redovno brisanje.

Daljinski upravljač

Često se igramo s njim, uzimamo ga čim uđemo u kuću, a da nismo oprali ruke, tipkamo po njemu dok jedemo… Rijetko kada se sjetimo da ga očistimo krpicom natopljenom alkoholom, a koja bi nas spasla tolikih bacila. Prekidači i kvake Koliko puta dnevno se vi, vaši ukućani, pa onda i gosti, uhvatite za kvaku na vratima i uključite i isključite svjetlo? Svaki put kada se to desi, rizikujete da pokupite neke bacile, kojih ne bi bilo ukoliko biste ih bar jednom sedmično očistili.

Torba

Sve što vam treba i ne treba obično se nalazi u torbi. Stalno nešto stavljate u nju i vadite napolje, dozvoljavajući bakterijama da konstantno kruže. Ne zaboravite da i labelo i ogledalce koje ste tu stavili treba povremeno očistiti, kao što i kožnu torbu morate obrisati vlažnim antibakterijskim maramicama, a platnenu oprati u mašini.

Veš-mašina

Mnoge bakterije ne preživljavaju jedino na visokim temperaturama, dok se na svakoj nižoj od 90 samo razmnožavaju. Svako novo pranje je zato prijetnja za njihovo gomilanje, zbog čega bi jednom mjesečno trebalo dezinfikovati veš-mašinu ubacivanjem dvije čaše alkoholnog sirćeta u bubanj i podešavanjem programa za pranje na najvišu temperaturu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>