NovostiRS/BiH

Od sutra poskupljuju cigarete

0

Od početka 2017. godine na snazi će biti nove maloprodajne cijene cigareta u Bosni i Hercegovini.

Prema kalkulacijama koje su u UIO ranije dostavili veliki proizvođači i distributeri u BiH, cigarete će od sutra biti skuplje u prosjeku za 20–30 feninga po paklici cigareta, u ovisnosti od vrste proizvođača.

Nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2017. godine su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu je definisano da će se od 01. 01. 2017. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta, specifična akciza u iznosu od 67,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,35 KM za pakovanje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,42 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada, navodi se u saopštenju UIO.

Akciza na duvan za pušenje u 2017. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 % minimalne akcize na cigarete u 2016. godini i iznosi 96,80 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana, dužni su popisati zalihe istih na dan 01.01.2017. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 07.01.2017. godine.

U obavezi je popisivanje i dostavljanje UIO popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UIO uplatiti do 17.01.2017. godine.

Izvor: ATV

Obećala starcu seks, pa ga pretukla i opljačkala!

Previous article

NAJLUĐA NOĆ S DRUGE STRANE ŠANKA: Čitav dan se sređuju da budu lijepi, pa se unište od alkohola

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti