OD ESTRADE DO POLITIKE: Evo ko među političarima najviše voli da zasvira i zapjeva

Kako su izgledali njihovi životi do izlaska iz političke ilegale? Čime su se bavili i kakva su bila njihova interesovanja?

politika-estrada

Jesu li plate ”razvlačili” od prvog do prvog, jesu li ponekad ”zaboravljali” plaćati poneki račun, kakvi su studenti bili, kakvu su muziku slušali? Da, kakvu su muziku slušali?

Jeste li se ikada zapitali koji bh. političari su prije dolaska na političku scenu bili aktivni muzičari, u kojim su bendovima svirali i jesu li pri tome imali nekakve uspjehe? Nema ih mnogo, ali prisutni su.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Stranke demokratske akcije nekada je ”za svoju dušu” svirao gitaru, a kako je u jednom intervjuu ispričao, i dalje rado uzme instrument i zabavi društvo.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije, Rusmir Mesihović svirao je u bendu “Rok apoteka” dok je bivši kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva, Bakir Hadžiomerović i danas aktivan u sarajevskom bendu “Grafit” – kao vokal.

Novi predsjednik Srpske demokratske stranke, Vukota Govedarica je poznati guslar, jedan od najboljih u regiji dok je Damir Mašić, politički direktor SDP, imao ozbiljnu namjeru da s muzikom ”napravi nešto u životu”, ali ga je životni put odveo na drugu stranu.

– Svirao sam ritam gitaru i pjevao u bendu Štetočine. S nama svirao i Amel Ćurić. Bio je to srednjoškolski bend. Osnovan je 1995. godine – kratko je za N1 kazao Mašić.

Svako malo na ovdašnjoj političkoj pozornici pojavi se i neko novo lice iz estradnog svijeta. Tako je sarajevski muzičar Jala Brat na proteklim izborima bio kandidat Stranke demokratske akcije za Opštinsko vijeće Vogošća – a njegov politički pokušaj završio je neuspjehom.

Uspjeha za mikrofonom imao je i predsjednik Republike Srpske, Republika Srpska Milorad Dodik.

On, naime, svaku priliku koristi da zapjeva, a posljednji nastup na velikoj sceni imao je sredinom godine u Banjaluci na velikom mitingu vladajućih stranaka.

Izvor: N1

Ad

You might also like

Komentariši