Od danas u avion ne možete sa laptopom i tabletom

Danas stupa na snagu zabrana unošenja laptopa i tablet računara u putnički dio aviona na letovima iz Turske i nekih država Bliskog istoka i sjeverne Afrike ka SAD i Britaniji.

Zvaničnici navode da uređaji “veći od pametnih telefona” moraju ići u skladišni dio aviona zbog sve većeg rizika da bi u njihovoj unutrašnjosti mogao biti skriven eksploziv.

Zabrana za SAD pokriva osam država i to Tursku, Maroko, Jordan, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate /UAE/, Katar, Saudijsku Arabiju i Kuvajt dok za Britaniju obuhvata šest – Egipat, Tursku, Jordan, Saudijsku Arabiju, Tunis i Liban.

Aviokompanija “Emirejts” iz UAE nudi svojim punticima mogućnost upotrebe elektronskih uređaja nakon čekiranja i do ulaska u avion.

To znači da putnici iz drugih zemalja koji presjedaju na putu ka SAD i prolaze kroz Dubai mogu da koriste svoje laptope tokom prvog dijela putovanja.

Zabrana u Britaniji obuhvata sve uređaje, uključujući i pametne telefone, dužine veće od 16 centimetara ili 6,3 inča i debljine od 1,5 centimetara.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od Britanije i SAD da što prije ukinu zabrane.

(Srna)

Ad

You might also like

Komentariši