Oči svijeta uprte u Pariz – zašto su važni izbori u Francuskoj?

U Francuskoj se sutra održava drugi krug predsjedničkih izbora čiji će se ishod, ma kakav bio, kako ocjenjuje agencija AP, osjetiti od ekstremističkih uporišta u Siriji do berzi u Hongkongu i Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Kada je riječ o Evropi, francuski izbori bi, ocjenjuje agencija, po posljedicama mogli da prevaziđu i Bregzit budući da je ulog budućnost starog kontinenta, ocjenjuje se u analizi i dodaje da razočarani francuski birači biraju između “dva zla” – neiskusnog centrističkog kandidata Emanuela Makrona i liderke krajnje desnice Marin Le Pen.

Agencija navodi nekoliko razloga zbog čega su ovi izbori značajni, kao što su rizik od Fregzita, uspon populizma, kao i Asadova Sirija i Putinova Rusija.

Eventualni odlazak Francuske iz Evropske unije ili evrozone odnosno Fregzit bio bi daleko gori od Bregzita, jer bi bio poguban za ideju evropskog ekonomskog jedinstva poslije Drugog svjetskog rata.

Francuska je jedna od zemalja osnivača EU, njen glavni pokretač zajedno sa svojim nekadašnjim rivalom Njemačkom.

Fregzit bi označio kontrolu transfera novca, odliv kapitala, gubitke i tužbe zbog obveznica i ugovora. Iz tima Marin Le Pen nastojali su da relativizuju apokaliptički scenario u ovom slučaju, tvrdeći da evro koji sada koristi 19 zemalja, svakako ide ka propasti.

Sa druge strane, Makron je biračima pokazivao snimak britanskih glasača koji žale zbog odluke o napuštanju EU, tvrdeći da oni nisu shvatili u šta su se upustili, kao i američke birače koji žale zbog toga što su glasali za Trampa.

Ako Le Pen ostvari iznenađujuću pobjedu, to bi oživelo populstički talas podstaknut pobjedom Donalda Trampa i Bregzitom.

Mnogi francuski radnici koji su ostali bez posla usljed globalizacije slično kao u SAD i Britaniji prezasićeni su strankama establišmenta i privučeni obećanjima o promjenama statusa kvo.

Čak iako Marin Le Pen izgubi, ona je pokazala da je populizam značajna snaga u Francuskoj koja bi mogla da oteža Makronu da ostavari svoje ciljeve ako pobijedi.

Mnogi koji namjeravaju da glasaju za Makrona sutra u njemu vide manje zlo, a ne spasioca, navodi AP.

Francuska je nuklearna sila i stalna članica Savjeta bezbjednosti UN koja širom svijeta ima angažovane desetine hiljada vojnika. Takođe je ključni saveznik SAD u kamapanji protiv Islamske držazve.

I dok je diplomatska snaga Francuske izblijedela, Makron bi mogao da unese novu energiju u francusku spoljnu politiku, a Le Penova bi sa zapaljivom retorikom osigurala da se glas Pariza mnogo više čuje u svjetskoj politici.

Makron bi vjerovatno nastavio sa francuskim operacijama protiv ekstremista u Iraku, Siriji i Africi, kao i sa pritiskom na Rusiju zbog Ukrajine i podrške sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu.

Sa druge strane, Le Penova čvrsto podržava Asada, susrela se sa Putinom u Moskvi i vjerovatno bi se snažno zalagala za ukidanje sankcija Rusiji.

(RTS)