Obilne snježne padavine u BiH u petak pale crveni meteoalarm

od prnjavorski 0

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je crveno upozorenje za petak, 13. januar tokom cijelog dana i u noći sa petka na subotu.

Upozorenje se izdaje zbog obilnijih padavina, olujnog vjetra i novog snježnog pokrivača. Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina te zapadna i jugozapadna Bosna zbog obilnijih padavina.

Olujni vjetar biće u većem dijelu BiH, te novi snježni pokrivač u Bosni. Očekivana količina padavina u pomenutim područjima je od 60 do 100 l/m2. Na istoku Bosne očekuje se od 2 do 10 l/m2, a u ostatku BiH, uglavnom, od 20 do 40 l/m2. Veći dio dana će duvati umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, povremeno sa olujnim udarima. Udari vjetra će se kretati od 40 do 60, lokalno do 70 km/h.

Na planinama od 90 do 100 km/h, lokalno i više od 100 km/h. Snijeg se očekuje u večernjim satima i u noći sa petka na subotu. Očekivana visina novog sniježnog pokrivača je od 5 do 15 cm, lokalno od 20 do 25 cm, a na planinama od 20 do 30 cm, lokalno do 40 cm, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

fena

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>