NovostiRS/BiH

Obilježavanje 24 godine od stradanja pripadnika JNA u Tuzli

0

BANJALUKA – U Tuzli i Bijeljini danas će biti obilježene 24 godine od stradanja pripadnika JNA u “Tuzlanskoj koloni” kada je ubijeno najmanje 59 vojnika, a 44 ih je ranjeno.

Foto

Na Brčansku maltu u Tuzli, gdje je prije 24 godine u “Tuzlanskoj koloni” ubijeno najmanje 59 vojnika JNA, a 44 ih je ranjeno, služi se opelo za žrtve ovog zločina, javio je dopisnik Srne. Pomenu prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Vojin Mitrović, Igor Ostojić, Milan Dakić i Neda Petrić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i porodice poginulih pripadnika JNA.

Nakon vjerskog pomena, biće položeno cvijeće na mjesto stradanja u Tuzli. Potom će obilježavanje 24 godine od stradanja pripadnika JNA u “Tuzlanskoj koloni” biti nastavljeno u Bijeljini, gdje će u podne biti služen parastos na gradskom groblju Pučile, a u 12.30 predviđeno je polaganje vijenaca. Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 12.45 časova. 9.45 – Mirno na Brčanskoj malti uoči obilježavanja stradanja vojnika JNA Na Brčanskoj malti u Tuzli, gdje se danas obilježava 24 godine od stradanja pripadnika JNA, jutros je mirno, javio je dopisnik Srne sa lica mjesta.

Saobraćaj, koji će biti obustavljen oko 10.00 časova, sada se odvija normalno. Prodavnice rade, kafići su otvoreni, a primjetno je pojačano prisustvo policijskih snaga. Radnici tuzlanskog komunalnog preduzeća pokosili su travu i očistili prostor, gdje će biti položene ruže, prislužene svijeće i služen pomen nastradalim pripadnicima JNA.

U 10.00 časova očekuje se dolazak predstavnika Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih datuma, porodica poginulih vojnika, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i drugih zvanica koje bi trebalo da na mjestu stradanja polože cvijeće. Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju. Tada je ubijeno najmanje 59 vojnika, a 44 ih je ranjeno.

Obilježavanje 24 godine od stradanja pripadnika JNA u “Tuzlanskoj koloni” organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, čiji je predsjednik Savanović. Polaganje cvijeća i vjerski pomen biće služen u 10.00 časova u Tuzli. Po povratku u Bijeljinu, u 12.00 časova biće služen parastos na gradskom groblju Pučile, a u 12.30 predviđeno je polaganje vijenaca.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju. Tada je ubijeno najmanje 59 vojnika, a 44 ih je ranjeno.

Obilježavanje 24 godine od stradanja pripadnika JNA u “Tuzlanskoj koloni” organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, čiji je predsjednik Savanović.

Nezavisne novine

Cvijanović: Potrebna nam je reorganizacija Vlade

Previous article

Sedmični horoskop

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti