BalkanNovosti

Novosti: Makedonci i Hrvati špijuniraju Srbiju zbog Srpske i Kosmeta

0

Obavještajne službe Amerike i Velike Britanije pojačale su prisustvo u Srbiji i to preko makedonskih i hrvatskih agenata, pišu “Novosti”.

List napominje i da je ministar unutrašnjih poslova i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nebojša Stefanović rekao da su strane službe u Srbiji pojačale aktivnosti. Kako navode “Novosti”, pozivajući se na dobro obavještene izvore, politički pritisak Zapada po pitanju Kosova i Metohije dobio je čvrstu podlogu i na obavještajnom terenu.

“Tako je zabilježeno djelovanje stranog faktora usmjereno prema Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi radi razbijanja jedinstva o najkrupnijoj nacionalnoj temi oko koje je upravo započet široki dijalog”, navodi list.

“Novosti” pišu i da je u “paketu očekivanja SAD” da Beograd “primiri ambicije” Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske pa je i na tom polju registrovan rad obavještajaca radi podrivanja odnosa Srbije i Srpske.

U fokusu interesovanja agenata je i saradnja sa Ruskom Federacijom u ekonomsko-energetskoj i vojno bezbjednosnoj oblasti, a pažnja u prvom redu hrvatskih obavještajaca bila je usmjerena na isporuku šest “migova 29” iz Moskve.

U ostvarivanju svojih ciljeva strani obavještajci pokušavaju da vrbuju i visoke funkcionere u političkom i bezbjednosnom sektoru.

Osim toga, britanski i američki obavještajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje opozicije pred beogradske izbore, a bave se i navodnim kršenjem ljudskih i manjinskih prava i medijskim slobodama. Prema nezvaničnim podacima u Srbiji djeluje 55 stranih službi bezbjednosti iz 40 zemlja.

(Novosti)

DANAS SLAVIMO ĐURĐIC: Prema običaju uradite sljedeće ako želite mir i spokoj

Previous article

NAJPOZNATIJI KRUŽNI TOK NA BALKANU ZABLISTAO – Jutros otvorena Slavija

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan