Novosti: Makedonci i Hrvati špijuniraju Srbiju zbog Srpske i Kosmeta

od prnjavorski 0

Obavještajne službe Amerike i Velike Britanije pojačale su prisustvo u Srbiji i to preko makedonskih i hrvatskih agenata, pišu “Novosti”.

List napominje i da je ministar unutrašnjih poslova i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nebojša Stefanović rekao da su strane službe u Srbiji pojačale aktivnosti. Kako navode “Novosti”, pozivajući se na dobro obavještene izvore, politički pritisak Zapada po pitanju Kosova i Metohije dobio je čvrstu podlogu i na obavještajnom terenu.

“Tako je zabilježeno djelovanje stranog faktora usmjereno prema Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi radi razbijanja jedinstva o najkrupnijoj nacionalnoj temi oko koje je upravo započet široki dijalog”, navodi list.

“Novosti” pišu i da je u “paketu očekivanja SAD” da Beograd “primiri ambicije” Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske pa je i na tom polju registrovan rad obavještajaca radi podrivanja odnosa Srbije i Srpske.

U fokusu interesovanja agenata je i saradnja sa Ruskom Federacijom u ekonomsko-energetskoj i vojno bezbjednosnoj oblasti, a pažnja u prvom redu hrvatskih obavještajaca bila je usmjerena na isporuku šest “migova 29” iz Moskve.

U ostvarivanju svojih ciljeva strani obavještajci pokušavaju da vrbuju i visoke funkcionere u političkom i bezbjednosnom sektoru.

Osim toga, britanski i američki obavještajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje opozicije pred beogradske izbore, a bave se i navodnim kršenjem ljudskih i manjinskih prava i medijskim slobodama. Prema nezvaničnim podacima u Srbiji djeluje 55 stranih službi bezbjednosti iz 40 zemlja.

(Novosti)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>