NovostiRS/BiH

Novosti: Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija

0

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu, pišu današnje “Večernje novosti”.

Sagovornik ovog lista blizak bezbjednosnim službama Srbije naveo je da su generali bivše Armije BiH, većinom članovi Stranke demokratske akcije /SDA/, početkom novembra održali sastanak na Jablaničkom jezeru, kome je prisustvovao i Bakir Izetbegović, a da je jedna od tema tog skupa bio rezime obuke mladih Bošnjaka u periodu od maja prošle do oktobra ove godine.

List navodi da je ilegalna vojna obuka van sistema Oružanih snaga BiH sprovođena pod velom djelovanja više nevladinih organizacija i udruženja, a u plan obuke uključeno je više streljačkih klubova koji su, prema obavještajnim podacima, i osnovani samo zbog tog cilja.

Mladi Bošnjaci su obuku korištenja pješadijskog naoružanja u trajanju od sedam do 12 dana prošli u streljanama i na poligonima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Bužimu, Maglaju i Živinicama, a rezervisan je i novac kako bi se dogovoreni plan obuke ostvario u zimskim mjesecima.

List navodi da informacije do kojih su došli nedvosmisleno ukazuju na to da je “mozak operacije” uspostavljanja ilegalne vojske Bakir Izetbegović.

“On je obećao finansijsku pomoć, jer procjenjuje da ova vrsta priprema može da bude ključna za očuvanje položaja Bošnjaka u BiH. On je čak imenovao i odgovorne osobe za obezbjeđivanje sredstava i nadzor. Postavio je i odgovorne za sprovođenje operacije po regionima”, naveo je izvor za ovaj list.

“Novosti” pišu da je na formiranje paravojnih formacija u BiH direktno početkom godine pozvao nekadašnji komandant Petog korpusa bivše Armije BiH, general Atif Dudaković, koji je u Luksemburgu na skupu posvećenom Srebrenici, jasno i glasno pozvao mlade Bošnjake da se naoružavaju.

Prema saznanjima “Novosti”, sastanak na Jablaničkom jezeru početkom ovog mjeseca imao je i političku komponentu. Bivše bošnjačke ratne komandante Izetbegović je, naime, informisao o trenutnoj situaciji u BiH.

On je govorio o političkim ciljevima, pritiscima, koje navodno trpi bošnjački narod, kao i planu za proširenje prava boraca, na čemu su ratni komandanti posebno insistirali, piše beogradski list.

(Novosti)

Audi ustupio vozila igračima Reala, šta su izabrali?

Previous article

Dodik: Bošnjački političari spremni da tretiraju Srpsku kao politički i vojni cilj

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti