BalkanNovosti

Novosti: Brisel bez reakcije na provokacije Prištine

0

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, još jednom je oćutala na opasne poruke sa albanske strane, ovoga puta kooordinatora za dijalog Avnija Arifija, prema čijem mišljenju se razgovorima o Zajednici srpskih opština “gubi vrijeme”.

Ni na Arifijev stav da “nije zaintersovan” za nastavak tehničkih pregovora sa srpskom stranom, Brisel nije odreagovao, a Beogradu je preostalo samo da nagađa da li će se ZSO ikada formirati onako kako je to dogovoreno u prisusustvu evropskih zvaničnika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je tim povodom konstatovao da nikoga ne interesuje to što Albanci ništa od obaveza ne ispunjavaju, a naročito ne one koji su priznali nezavisnost Kosova:

“Na tu izjavu niko ne reaguje, svi ćute. Živimo u dvostrukim standardima. Nešto važi za nas, nešto za njih. Tako je bilo i biće. Ne treba da očekujemo da će biti mnogo bolje, već da će biti teško. Zato se mi i borimo za bolji položaj i trudimo se da budemo poštovaniji u svetu.

Vučić je podsjetio da je svojevremeno Dejvid Mekalister (izvjestilac EP za Srbiju) bio fer, pa je rekao albanskom premijeru Ediju Rami da bi, da je Srbija učinila nekom Albancu ono što je učinjeno Marku Đuriću u Prištini, Vučić bio obješen nasred Ujedinjenih nacija.

Arifijeve riječi prokomentarisao je i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM:

“Kada učesnik u jednom pregovaračkom procesu kaže da je gubljenje vremena razgovor o nekom nesprovedenom sporazumu, onda nešto nije u redu ili sa pregovaračem ili sa pregovaračkim procesom. Očekujemo da nam EU razjasni ovu nedoumicu.

Bivša šefica prištinskog tehničkog pregovaračkog tima Edita Tahiri juče je izjavila da osnivanje Zajednice srpskih opština predstavlja rizik za Kosovo, jer bi, kako je ocijenila, u ovoj fazi Beograd mogao da traži dodatne nadležnosti za ZSO.

Na pitanje “Novosti” o izjavama iz Prištine, portparolka Federike Mogerini, Maja Kocijančič ponovila je staru “mantru” da EU očekuje da svi sporazumi budu odmah primenjeni.

Upravljački tim za osnivanje ZSO, u kome je četvoro predstavnika Srba sa KiM, inače, već uveliko radi na Nacrtu statuta zajednice i očekuje se da njegov tekst bude gotov do kraja jula, kao što nalažu posljednji rokovi zadati u Briselu. Nacrt će poslije toga biti predstavljen u dijalogu, a da bi ZSO uopšte mogla da se formira, Priština mora da izmeni svoje zakone.

Vulin: Stoji li Evropa iza ovoga?

“Ovo pitanje je za predstavnike EU. Da li oni kao posrednici i pokrovitelji razgovora stoje iza toga i da li je to njihov stav ili je stav Prištine?”, kazao je juče ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući spornu Arifijevu izjavu.

“Bilo bi lepo da EU preuzme svoju ulogu i primora Prištinu da poštuje svoju reč. Postavlja se pitanje da li Briselski sporazum uopšte važi za Prištinu. Za nas važi, sproveli smo ga. Takvim izjavama koje daje glavni pregovarač postavlja se pitanje da li je Priština prihvatila Briselski sporazum. Koliko znam, jesu. Da li se drže svoje reči? Koliko znamo, ne drže sve”, rekao je on.

(Novosti.rs)

 

Bajkeri uživaju u Banjaluci

Previous article

PETROVO-DOBOJ: Drugovi jamahom zajedno otišli u smrt

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan