NovostiRS/BiH

Novo poskupljenje brašna i hljeba u Srpskoj

0

Cijene brašna, koje su u RS samo tokom prošlog mjeseca povećane dva puta, mogle bi još jednom poskupiti, usljed čega svoje cijene dižu i proizvođači pekarskih proizvoda.

Uzrok za rast cijena su poskupljenje nafte i nestabilno tržište žitarica, izvještava Federalna televizija.

Vreća brašna od 25 kilograma, zavisno od tipa i proizvođača, košta od 16 do 21 KM. Zbog poskupljenja brašna od četiri od šest feninga, skočila je i cijena hljeba.

Cijene pekarskih proizvoda u RS nisu ujednačene, pa kupci u Banjaluci za veknu bijelog hljeba od 600 grama umjesto dosadašnjih 1,20 KM moraju izdvojiti 1,40 KM. U bijeljinskoj regiji ta cijena je 1,20 KM.

– Trenutno imamo problematiku obaveznog rasta plata radnika u pekarskoj industriji i shodno tome pekari to odnekud moraju naplatiti – poručili su iz Udruženja pekara RS.

Iz bijeljinskog  Udruženja pekara saopštili su da je došlo do rasta cijene nafte i naftnih derivata i brašna, te da su pekari bili prinuđeni da poskupe hljeb i pekarske proizvode.

Mlinari ističu da se cijene nisu mijenjale od 2008. godine, te da bi ostali rentabilni na tržištu morali su povećati cijene.

Navode da samo 10 posto domaće pšenice utiče na proizvodnju pekarskih proizvoda jer se ostatak uvozi.

srpskainfo.com

Fejsbuk pozvao građane BiH da glasaju

Previous article

MOSTAR: Muškarac na glasačkom mjestu skinuo hlače

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti