NovostiRS/BiH

Novi zakon: Ako je suvozač pijan kazna 40 KM

0

Novi zakon o bezbjednosti saobraćaja donosi velike promjene. I to u novčanicima. Kazne su rigoroznije nego ikad.

alkotest-alko

Prekoračenje brzine veće od 30 na čas, umjesto do 200, sada košta čak do vrtoglavih 1000 maraka. Razmislite i prije nego popijete koju. Prag tolerancije pada pa za jedan i po promil  alkohola u krvi kazna raste na 400 maraka, oduzimanje vozačke i dobijanje kaznenih bodova. Ako je suvozač pijan, i to košta – 40 maraka. Zaboravi li se zavezati pojas, zaboravite i na dosadašnjih 30 maraka jer se taj prekršaj plaća 100 KM.

“Kazna od 100 maraka nije prihvatljiva građanima koji žive u BiH, pa je recimo kazna od 100 maraka recimo sasvim dobra mjera da jednom kada napravite takav prekršaj i budete za njega sankcionisani da ga više ne ponavljate”, kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra saobraćaja i transporta BiH.

Na našim putevima se ne vozi već divlja, kažu građani. Podržavaju veće kazne. Čak i nekim vozačima ne smeta udar na novčanik.

Saobraćajno smo nekulturni, dodaju stručnjaci. Spremili su se i za početnike. Ko se bude folirao za volanom, a tek je položio, neka bude spreman na oduzimanje bodova, nakon četiri da se pozdravi sa vozačkom ali i da se ponovo vrati u auto školu.

“Završe obuku, nikakav problem nije, ali ima vozača koji se bahato ponašaju”, ističe Edin Bakija, instruktor vožnje.

Nakon Predstavničkog, novi zakon trebalo bi da bude potvrđen na sledećoj sjednici Doma naroda. Dotad, važe stara pravila, nešto jeftinija. I još samo podsjetnik pješacima – ne radujte se mnogo kaznama za vozače. Stižu nova pravila i za one koji ne voze. A koja, takođe, prilično koštaju.

 atvbl

Čuvar srpskog vojničkog groblja dobio orden za svoj trud

Previous article

Dodik: Očekivana sramna odluka Ustavnog suda BiH

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti