BalkanNovosti

NOVI ŠAMAR SRBIJI IZ EU! Građani Kosova mogu bez viza u EVROPU

0

Komisija je objavila i pozitivnu procenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK

Kosovo-kosovski-pasos-620x350

Evropska komisija je danas predložila Savetu EU i Evropskom parlamentu da ukine vize za građaneKosova za kraći boravak u zemljama “šengenske zone”, saopštila je EK.

Komisija je takođe objavila i pozitivnu procenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvoDimitris Avramopulos saopštio je da je “ova odluka je rezultat napornog rada i napora kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i važnih reformi na polju pravde i unutrašnjih poslova, što se pozitivno odrazilo i na područjima kao što su vladavina prava i reforma pravosuđa.”

– Znam koliko je za građane Kosova važno putovanje bez viza i veoma sam zadovoljan postignutim napretkom. Nadam se da će Evropski parlament i Savet Evrope veoma skoro usvojiti naš predlog – naveo je Avramopulos.

Pasoš države Kosovo

U danas objavljenom izveštaju o napretku, Komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve zahteve kad je reč o viznoj liberalizaciji, uz obećanje da će do dana usvajanja ovog predloga od strane EP i Saveta Evrope, Kosovo ratificirati sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i pojačati napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Jednom kad Evropski parlament i Savet Evrope usvoje predlog vizne liberalizacije za Kosovo, građanima Kosova sa biometrijskim pasošima više neće biti potrebne vize za kraće boravke do 90 dana u svim članicama EU osim Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, a i dalje će im trebati vize za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Neobičan putnik: Ovca u gradskom prevozu! FOTO

Previous article

Gradip potpisao ugovore za rekonstrukciju i adaptaciju ambulanti domova zdravlja u Doboju i Brodu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan