Novi problemi u Prnjavoru oko izgradnje autoputa

Novi problemi u Prnjavoru oko izgradnje autoputa. Naime mještanima na kraju ulice Živojina Preradovića krenulo je rušenje pomoćnih i stambenih objekata bez da su dobili adekvatnu naknadu za preseljenje. Kažu nisu protiv izgradnje puta ali strahuju da će biti prevareni a ostati i bez svojih domova.

Kuća sa radionom vlasnika Sretomira Vrhovca iz ulice Živojina Preradovića u Prnjavoru, srušena je zbog izgradnje autoputa a vlasnik navodi da je slučaj još uvijek pred opštinskim sudom.

„Ugovor nije potpisan nikakav ovo sve do sad što se radi to je na prnjavorskom sudu kad će to sve biti riješeno ne znam a oni su ušli u postupak rušenja“, kaže Vrhovac za TV K3.

On navodi da je odluka za eksproprijaciju zemljišta njivog domaćinstva izašla 18. decembra 2016. godine u službenom glasniku.

„Imali smo čitavu 2017. godinu da niko nije došao da nas obavijesti o našim problemima ovdje i sada to sve na silu ide i dokle će ići vidjećemo“, ističe Vrhovac.

Uskoro bi trebalo uslijediti i rušenje nove kuće Vrhovca a njegova supruga Gordana kaže da neizvjesnost i pritiske više ne mogu da podnesu i da je ovo pitanje trebalo rješavati bar godinu dana ranije a ne sada kada treba da se završi autoput.

„To je trebalo davno ranije da se riješi jer mi ovo ne možemo više psihički podnijeti ovaj teror. Ovo je srušeno juče i prijete nam da moramo izaći iz kuće. Nije to korektno da oni nas tako tjeraju, mi smo to svojim radom i trudom čitav život stvarali i da nam to na kraju uzmu“, priča Gordana.

Isti problemi sa eksproprijacijom zemljišta muče i Sretomirovog brata blizanca Čedomira.

„Evo sada nam nasilno ulaze tu ruše niti su platili. Nekakva ponuda postoji koja nije uopšte pravična i ne znam gdje ovo sve ide“, kaže Čedomir.

I njihovom komšiji Nedeljku Marinkoviću nije riješena nadoknada za pomoćne objekte koji trebaju biti srušeni nakon kuće Vrhovaca.

Isti problemi čekaju i ostale komšije koji se nalaze u blizini kaže Nedeljko.

„Kod mene dio posjeda hoće da ruše a dio posjeda da ostane s tim da nemam ulaza u svoj posjed. I sad kako dolazi da trebaju završavati radove sve je veći pritisak na ljude da se iseljavaju. Oni traže neke smještaje za ljude koji nisu adekvatni a ovo neće da plate“, istakao je Marinković.

I Momir Jugović, koji je upoznat sa situacijom, kaže da ne može da vjeruje da se znalo za ovu situaciju unazad dvije- tri godine a da ništa nije rješavano.

„Za to su znali i državni i opštinski organi i sad to hoće odmah da riješe po kratkom postupku. Njima je sreća samo što su udarili na mirnog i blagog čovjeka koji to sve toleriše i pušta. Da su na nekog drugog naletili to bi se sasvim drugačije završavalo. Nikakav problem nije ako treba seliti, krećeš me sa moje očevine sa mog imanja, nikakav problem nije, u interesu države i izgradnje puta nije problem, ali treba da me nagradiš a ne da me oštetiš i da me tjeraš  na silu bez ikakve naknade pa gdje to ima u svijetu“, pita se Jugović.

Po ovom pitanju pokušali smo kontaktirati nadležne iz preduzeća „Autoputevi RS“ koje je nadležno za izgradnju autoputa ali nam se niko nije javljao na telefon, piše K3.