NOVI GENERALNI SEKRETAR UN IPAK NIJE VUK JEREMIĆ: Antonio Gutereš dobio funkciju u UN

Savjet bezbjednosti u šestom krugu glasa za izbor prvog čovjeka svjetske organizacije

vuk-jeremic-ujedinjene-nacije-2-620x350

Izbor novog generalnog sekretara UN ulazi u završnicu, a ishod se ne nazire. U ključnoj rundi, glavnu riječ imaju velike sile. Negativan glas na obojenom listiću neke od pet stalnih članica – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska – značilo bi da se kandidat potencijalno suočava sa vetom zbog čega se ovo glasanje smatra najvažnijim do sada.

17.20 – Antonio Gutereš je novi generalni sekretar UN, rekao je Vitalij Čurkin, ambasador Rusije pri UN.

16.10 – Pred početak glasanja, ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao da će novi šef UN biti izabran posle formalnog glasanja. Američka ambasadorka Samanta Pouer ulazeći u salu izjavila: “Ovo je početak kraja, ili kraj početka”.

16.04 – Ambasadori država članica Saveta bezbednosti UN ušli su u salu u kojoj se održavaju sednice tog tela. Diplomate  ne isključuju mogućnost da naslednik Ban Kimuna bude izabran relativno brzo.

Za mesto generalnog sekretara UN nadmeće se trenutno deset kandidata.

Stalne imaju pink listiće, dok ostalih deset članica Saveta bezbednosti UN koriste bele listiće.

View image on Twitter

U prethodnom petom krugu glasanja, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a kandidat Srbije Vuk Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas čime je prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada red da da generalnog sekretara.

(Telegraf.rs/Tanjug)