NovostiRS/BiH

Novi državni zatvor krajem juna spreman za “posjetioce”

0

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva, u toku je i finalizacija radova na spoljnom i unutrašnjem uređenju, a očekuje se, kako nam je kazao Strahilo Subašić, šef gradilišta, da će krajem juna svi radovi biti okončani.

– Završetak građevinske faze, koju izvodi OHL ŽS kompanija, a koja je generalni izvođač radova i koji je špansko-češki konzorcij, očekuje se krajem juna. Radovi su izvedeni po najsavremenijim propisima, po najstrožim kriterijumima što se tiče sigurnosti. Može se reći i da je s aspekta i kvaliteta izvedenih radova i sigurnosti na visokoj evropskoj ljestvici – kazao je Subašić.

Zatvor se, prema riječima Subašića, sastoji od ukupno deset objekata. Tri su namijenjena smještaju osuđenika i jedan pritvorenika, dok su ostalih šest administrativni objekti. Tu su i medicinski blok, sportska dvorana, radionice, kuhinja i slično.

Kompleks zatvora prostire se na površini zemljišta 22.000 kvadrata, a kvadratura objekata je gotovo 31 hiljadu kvadrata.

Izgradnja i funkcionisanje budućeg državnog zatvora, koji će biti najsigurnija zatvorska ustanova u regionu, a u kojoj će kaznu služiti najteži prestupnici u svim oblicima kriminala, u potpunosti je usklađena s evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Zatvor je opasan sa četiri ograde, a neke od njih su visoke šest metara.

Kako je već ranije pisano, svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, biće površine 12 kvadratnih metara. Svaka ćelija ima i toalet i tuš.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti. Kapacitet je 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih sigurnosnih sistema, čije je montiranje s pratećom tehnikom u toku. Prije zvaničnog otvaranja zatvora, ekipa portala Avaz.ba zadnja ekipa koja je mogla ući i snimiti zatvor.

Od ponedeljka ni radnici neće moći unositi mobilne telefone u zatvorski kompleks.

Za izgradnju zatvora najvećim dijelom korištena su donatorska i kreditna sredstva. Izgradnja zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra.

BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra. Donacija Švedske je dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti zatvorskih kapaciteta u zemlji i riješiti problem njihove prebukiranosti. Takođe, očekuje se da će doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela.

AVAZ

Zbog klimatskih promjena zelenilo na Antarktiku

Previous article

Volkswagen Arteon – zamjena za CC

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti