Novi državni zatvor krajem juna spreman za “posjetioce”

od prnjavorski 0

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva, u toku je i finalizacija radova na spoljnom i unutrašnjem uređenju, a očekuje se, kako nam je kazao Strahilo Subašić, šef gradilišta, da će krajem juna svi radovi biti okončani.

– Završetak građevinske faze, koju izvodi OHL ŽS kompanija, a koja je generalni izvođač radova i koji je špansko-češki konzorcij, očekuje se krajem juna. Radovi su izvedeni po najsavremenijim propisima, po najstrožim kriterijumima što se tiče sigurnosti. Može se reći i da je s aspekta i kvaliteta izvedenih radova i sigurnosti na visokoj evropskoj ljestvici – kazao je Subašić.

Zatvor se, prema riječima Subašića, sastoji od ukupno deset objekata. Tri su namijenjena smještaju osuđenika i jedan pritvorenika, dok su ostalih šest administrativni objekti. Tu su i medicinski blok, sportska dvorana, radionice, kuhinja i slično.

Kompleks zatvora prostire se na površini zemljišta 22.000 kvadrata, a kvadratura objekata je gotovo 31 hiljadu kvadrata.

Izgradnja i funkcionisanje budućeg državnog zatvora, koji će biti najsigurnija zatvorska ustanova u regionu, a u kojoj će kaznu služiti najteži prestupnici u svim oblicima kriminala, u potpunosti je usklađena s evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Zatvor je opasan sa četiri ograde, a neke od njih su visoke šest metara.

Kako je već ranije pisano, svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, biće površine 12 kvadratnih metara. Svaka ćelija ima i toalet i tuš.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti. Kapacitet je 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih sigurnosnih sistema, čije je montiranje s pratećom tehnikom u toku. Prije zvaničnog otvaranja zatvora, ekipa portala Avaz.ba zadnja ekipa koja je mogla ući i snimiti zatvor.

Od ponedeljka ni radnici neće moći unositi mobilne telefone u zatvorski kompleks.

Za izgradnju zatvora najvećim dijelom korištena su donatorska i kreditna sredstva. Izgradnja zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra.

BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra. Donacija Švedske je dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti zatvorskih kapaciteta u zemlji i riješiti problem njihove prebukiranosti. Takođe, očekuje se da će doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela.

AVAZ

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>