NovostiSvijet

Novi detalji najgoreg islamističkog atentata počinjenog na njemačkom tlu

0

Sistem automatskog kočenja zaustavio je kamion i izbjegnute su posljedice koje su mogle biti i gore, saopštilo je danas njemačko državno tužilaštvo na konferenciji za novinare o istrazi napada na božićni sajam u Berlinu koja je pokazala velike bezbjednosne propuste, ali zasad nije otkrila ni jednog saučesnika ni nalogodavca.

U ponedjeljak Anis Amri, 24-godišnji Tunišanin, ubio je 12 osoba ukradenim kamionom na božićnom sajmu u centru Berlina, a neposredno prije pokolja je vatrenim oružjem ubio poljskog vozača kamiona. Smrtonosni pohod kamiona zaustavljen je nakon 70 do 80 metara sistemom protiv sudara koji je pokrenuo automatsko kočenje kamiona i time su “izbjegnute još teže posljedice”, navelo je državno tužilaštvo na konferenciji za novinare.

Time je potvrdilo informacije koje su ranije prenijeli neki njemački mediji. “Istragom je otkriveno da osoba koja je juče uhapšena , 40-godišnji Tunišanin, nije mogao biti osoba za kontakt Anisa Amrija”, rekla je portparolka saveznog državnog tužilaštva nadležnog za terorizam Frauke Koler i objavila njegovo puštanje iz pritvora.

Taj je muškarac bio uhapšen jer se sumnjalo da mu je osoba, koju njemačke vlasti smatraju počiniocem atentata 19. decembra, poslala fotografiju i poruku. Prema dnevnom listu Zidojče cajtung, nekoliko minuta prije zalijetanja u mnoštvo na božićnom sajmu, Amri je neidentifikovanoj osobi poslao selfi i poruku “Brate moj moli se, sve je dobro, Bog to želi, u autu sam, moli za mene”.

Te informacije potkrepljuju tezu o barem pasivnom saučesništvu i na nju istražitelji usmjeravaju napore duže od nedjelju dana, za sada bez rezultata, prenosi Jutarnji list.

“Nepromjenjenim intenzitetom se nastavljaju istrage o mogućnosti postojanja drugih saučesnika, nalogodavca ili osoba upoznatih s planovima atentata”, rekla je Frauke Koler. Deset dana nakon atentata u kojem je ubio 12 osoba i dalje nije jasno kako je Amri izmakao višemesečnom nadzoru i ispred nosa pobjegao njemačkoj i evropskoj policiji. Savezno tužilaštvo je u četvrtak potvrdilo vjerodostojnost videosnimka na kojem Islamska država preuzima odgovornost za najgori islamistički atentat počinjen na njemačkom tlu.

nezavisne

Pukla tikva između Radončića i Izetbegovića

Previous article

HIT Kada Andrija Milošević pjeva na engleskom, to zvuči URNEBESNO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti