Novaković: Stav SBB-a neozbiljan prema državi

Član Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zastupnik NDP-a Momčilo Novaković u razgovoru za AA potvrdio je kako ima informacije da se čeka okončanje jednomjesečnog istražnog pritvora za kandidata za ministra saobraćaja i komunikacija iz SBB-a Bakira Dautbašića, nakon čega bi se pristupilo popuni Savjeta ministara BiH.

20160202114616_351330

Rasprava o imenovanju ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH nije planirana na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenatrne skupštine BiH. Na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sud BiH je 13. januara dva dana nakon hapšenja odredio jednomjesečni pritvor za Bakira Dautbašića.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija BiH dala je potvrdu za imenovanje Dautbašića u Savjet ministara BiH, a isto je učinila i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

“Formalno, nije moguće Dautbašića izabrati bez stava Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH. A, parlamentarna komisija ne može zauzeti svoj stav bez da on bude prisutan na sjednici Komisije i da odgovara na pitanja. S obzirom na to da on fizički ne može biti prisutan, znači nije moguće poslovnički obezbijediti raspravu o tome”, naveo je Novaković.

Naglasio je da je i ranije i kao poslanik i član Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH ukazao da je situacija u kojoj se našla popuna Savjeta ministara BiH krajnje problematična.

“To je veliki problem. Ja sam to govorio i prošli put kada je izrečena mjera pritvora da to postaje ozbiljan problem, da čitav Savjet ministara BiH i država čeka hoće li nekome biti ili neće izrečen pritvor. To je nedopustivo. Mislim da je stav SBB-a neozbiljan prema zemlji, prema poslovima koji su započeti kao što je digitalizacija, kao što je teška situacija u javnim servisima i brojni drugi poslovi u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija”, istakao je Novaković, koji je i predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Rekao je kako nije razmišljao o tome da na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH zatraži objašnjenje kako će se dalje razvijati situacija oko popune Savjeta ministara BiH, jer cijeni da će to uraditi neko iz stranaka koje nisu u parlamentarnoj većini.

“Ja još uvijek neću to problematizovati sem ako se produži pritvor za novih 30 dana. Nakon toga ću sigurno kao član Komisije problematizovati to pitanje”, rekao je Novaković.

U narednim danima nužno je, cijeni Novaković, riješiti pitanje šta će i hoće li biti popune Savjeta ministara BiH.

“Mislim da bi sve drugo bilo neozbiljno. Naravno, nisam siguran da će biti tako. Mislim, zapravo, da neće biti tako. Mislim da će se koalicioni odnosi staviti iznad svega drugoga, ali u svakoj normalnoj zemlji ne bismo čekali ni ovih 30 dana. Mjera pritvora bi bila dovoljna da nekoga eliminišete da bude ministar”, zaključio je u razgovoru za AA Momčilo Novaković.

AA