Novaković: Izetbegović nema inostranu podršku za osporavanje naziva Republika Srpska

 Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nema inostranu podršku za osporavanje naziva Republika Srpska i da bi podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi sa tim pitanjem proizveo novu nestabilnost u BiH.

“Naziv Republika Srpska je ustavna kategorija. Podnošnje takve apelacije Izetbegovića je isključivo politikanstvo i uvjeren sam da ovaj put Ustavni sud BiH, bez obzira na njegov sastav i sve ostalo, ne može usvojiti takvu apelaciju”, rekao je Novaković Srni.

Novaković smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH nema podršku iz inostranstva za takve poteze koji bi predstavljali doprinos stvaranju dodatnih tenzija u BiH i povećalo želju mladih ljudi da napuste BiH.

“Takva apelacija bi bila isključivo želja Izetbegovića da probleme koje ima unutar SDA i Federacije BiH prebaci na nivo BiH i Republiku Srpsku. To je kranje loša varijanta za sve nas u BiH jer vodi do daljih nestabilnosti”, rekao je Novaković.

Lider SDA Bakir Izetbegović namjerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, ali i da ospori naziv Republika Srpska, saznaje “Euroblic”.

Izvori lista tvrde da će Izetbegović pokušati da ospori Zakon o Danu Republike koji je usvojen krajem oktobra prošle godine, a kojim je propisano da se 9. januar obilježava i praznuje kao sekularni praznik, kao i da Vlada Srpske uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike.

Prema istom izvoru, Izetbegović bi pred Ustavnim sudom mogao da osporiti i naziv Republika Srpska, a “Euroblic” nezvanično saznaje da je u opticaju ime “Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata”.

srna