Nova teorija o padu ruskog aviona: Otkriven pravi uzrok nesreće?

Vojni avion tupoljev-154 koji se srušio u Crno more nije padao, već sletio na vodu u kontrolisanom letu pod kontrolom komandanta posade, piše list “Komersant“.

List piše, pozivajući se na izvor blizak vojno-tehničkoj komisiji, da je 3D-simulacija pokazala da je avion poletio normalno. Nakon toga, posada “takođe nije napravila nijednu standardnu grešku koja se dešava u takvim slučajevima, letjelica se nije nalazila u kritičnim napadnim uglovima, nije gubila brzinu, nije dobijala spin i uopšte nije padala“, navodi “Komersant“, a prenosi “Sputnjik”.

Nakon otprilike minut poslije polijetanja avion je postigao visinu od oko 250 metara i brzinu od oko 360-370 kilometara na sat, a odmah nakon toga u avionu je “ubrzano počela da se razvija vanredna situacija“.

“Situacija se ogledala u tome da je pilot, komandant posade Roman Volkov, koji je trebalo da nastavi da se penje, praktično prebacio letjelicu na režim slijetanja. Kako je pokazala simulacija, Tu-154 se za deset sekundi, do sudara sa vodom, spuštao u takozvanom kontrolisanom letu pod kontrolom pilota“, navodi se u članku.

Među razlozima koje navode novine, pozivajući se na svoje stručnjake, je “dezorijentacija pilota u prostoru“. Osim toga, faktori koji su mogli da utiču na tragediju mogli bi da budu zamor posade i emocionalni stres pilota.

Glavni vojni tužilac Sergej Fridinski, međutim, rekao je da informacija koja se pojavila u medijima o uzroku pada aviona tupoljev-154 kod Sočija predstavlja nagađanje.

Govoreći o ovoj verziji, Fridinski je izjavio:

“U njoj ima više nagađanja, istraga za sada nije dovela ni do čega“. “Kada se naprave neki zaključci, onda ćemo razgovarati.“

Uzroci katastrofe, prema njegovim riječima, još uvijek nisu poznati:

“Da su ustanovljeni, bilo bi moguće završiti istragu“, dodao je Fridinski.

Krajem decembra član državne komisije načelnik službe bezbjednosti vojnog vazduhoplovstva, general-pukovnik Sergej Bajnetov, rekao je da je prvobitno bilo više od 15 verzija nesreće sa tupoljevom-154, a zatim je taj broj smanjen za polovinu.

FSB je kao glavne verzije naveo upad stranih predmeta u motor, loš kvaliteta goriva, grešku pilota i tehnički kvar. Nema znaka ni dokaza koji bi ukazivali na mogući teroristički napad ili sabotažu u avionu.

Avion Ministarstva odbrane Rusije koji se uputio u Siriju srušio se 25. decembra u Crnom moru nekoliko minuta nakon polijetanja iz Sočija.

U avionu su bile 92 osobe, među kojima i 64 umjetnika ansambla “Aleksandrov“, novinari i predsjednica dobrotvorne fondacije “Pravedna pomoć“ Jelisaveta Glinka, poznata kao Doktorka Liza.

(Sputnjik)