Uncategorized

Nova amabasadorka SAD u Ukrajini — Srpkinja

0

Novi ambasador SAD u Ukrajini umjesto Džefrija Pajeta biće žena — Meri Jovanović, koja ima srpske, ruske i njemačke korijene.

20160520183205_370510

Nova predstavnica Vašingtona u Ukrajini, ocjenjuju ruski analitičari, od svog prethodnika naslijedila je teško breme, s obzirom na to da Pajet nije uspio da obuzda kijevske vlasti i vladajuće oligarske klanove. Jovanovićeva sada treba da učini sve ono što Pajet nije — da Ukrajinu stavi pod punu kontrolu SAD. Pajet, koji je igrao važnu ulogu u organizovanju državnog prevrata u toj zemlji početkom 2014. godine, biće imenovan za ambasadora SAD u Grčkoj.

Mediji ocjenjuju da Jovanovićeva formalno ispunjava sve uslove za „preuzimanje Ukrajine”. Ona je već radila od 2001. do 2004. kao zamjenik američkog ambasadora u Kijevu, a od 2005. bila je ambasador SAD u Kirgiziji, a zatim od 2008. do 2011. i u Jermeniji. Prethodno je na različitim dužnostima bila u američkim ambasadama u Kanadi, Rusiji, Somaliji i Velikoj Britaniji. Posljednjih godina je radila kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za poslove Evrope i Evroazije, a ranije je u Stejt departmentu bila zadužena za odnose SAD sa Skandinavijom, baltičkim zemljama i Centralnom Evropom.

Meri Jovanović je završila Prinstonski univerzitet i Puškinov institut. Odlično govori ruski (nije poznato da li govori i srpski), a magistrirala je na Nacionalnom vojnom koledžu odbrane. Rođena je u Kanadi. Njen djed po očevoj liniji bio je Srbin, koji se na kraju Prvog svjetskog rata obreo u ruskom gradu Čiti. Za njenog oca Mihajla Jovanovića se zna da je rođen u Čiti odmah poslije Oktobarske revolucije 1917. godine, a da je za vremije Drugog svjetskog rata uspio da pobjegne iz nacističkog logora.

O njenom djedu Srbinu postoje šture informacije — navodno se poslije rođenja sina vratio u Srbiju, a odatle je otišao u Kanadu. Za majku Meri Jovanović se navodi da je „napola Ruskinja koja je vaspitavana u Njemačkoj”. Priča se da je njen djed po majčinoj liniji bio je protivnik boljševika, pa je iz Rusije pobjegao u Njemačku, gdje je i odrasla njegova ćerka Nađa. Roditelji Meri Jovanović, Mihajlo i Nađa, sreli su se nakon što je njena majka napustila Njemačku.

Nakon nekoliko godina života u Kanadi, porodica se preselila u SAD kada je Meri bilo tri godine. Odrasla je u američkoj državi Konektikat, gdje je 1976. godine završila „Kent skul”, u kojoj je njen otac, polusrbin-polurus predavao francuski i ruski, a majka poluruskinja-polunijemica — njemački… Nakon što je diplomirala na Prinstonskom univerzitetu, radila je u Njujorku „u reklamnom biznisu”, a 1986. stupila je u diplomatiju.

S obzirom na to da je već službovala u Kijevu, Jovanovićeva je dobro upoznata sa aktuelnom situacijom u Ukrajini, gdje je ostala upamćena po tome što je optužila drugog predsjednika nezavisne Ukrajine Leonida Kučmu da je prodavao oružje i obaviještajnu aparaturu Sadamu Huseinu. Analitičari sada konstatuju da SAD gube kontrolu nad Ukrajinom, a da Pajet nije u stanju da se nosi sa situacijom. Oni smatraju da rotacija ambasadora nije bila planirana, već da je Vašington bio prinuđen na takav potez. Stručnjaci nisu željeli da prognoziraju kako će se Jovanović snaći na novoj funkciji, ali su konstatovali da je čeka težak posao.

sputnjik

Radar lovi brze vozače u Banjaluci i Prijedoru

Previous article

Hanka Paldum na sudu: Nisam nikog zlostavljala

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.